Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sommige kandidaten smokkelden make-up mee”

-

Drie dagen overleven in de wildernis. Dat doen Bartel Van Riet en twee bv's in Bartel

in het Wild op Vier. “De bedoeling is om ons luxelevent­je even te vergeten en ons over te geven aan de wetten van de natuur.”

Als er één tv-format op het lijf

b van Bartel Van Riet (34) is geschreven, is het wel Bartel in het

Wild. Nadat hij Vlaanderen goesting in de tuin deed krijgen ( Groenland) en toonde dat hij een handige Harry is ( Ons Eerste Huis) gaat hij nu met bekend volk op survival in onherbergz­ame Europese streken. “Ook de kijker thuis steekt er wat van op. We geven allerlei tips die je zelf kunt gebruiken als je op trektocht gaat, zonder te belerend over te komen. We willen vooral mensen zin doen krijgen om zelf te gaan kamperen.”

Zo te horen is op survival

b gaan niet goed voor de gezondheid?

Ik ben zondag teruggekom­en uit Scandinavi­ë met een flinke verkoudhei­d. Vandaar het gesnotter en gehoest. Op het vliegtuig kan ik al vaak niet tegen de airco, en nu hadden we ook nog af te rekenen met extreme weersomsta­ndigheden. Tijd om te genezen is er niet. Ik ben nu (dinsdagoch­tend, red.) op weg naar Zaventem om met Bart Kaëll en Pascale Braeckman naar de Canarische Eilanden te vliegen. Dat is onze laatste aflevering. Pas zondag sta ik terug op Belgische bodem. Er mag echt niks fout gaan. Wat we nu nog moeten filmen, komt al op 12 april op het scherm.

Wie neem je nog mee op je

b tocht?

Toen we de kandidaten selecteerd­en, hebben we steeds gekozen voor verrassend­e namen. Mensen die je normaal nooit in dergelijke situaties zou zien. Tatyana Beloy en Axel Daeseleire bijten de spits af in Värmland, Zweden. Een decor bestaande uit meren en bossen, en de wildernis, waar beren en wolven de dienst uitmaken.

BARTEL VAN RIET “Ook de BV’s die meedoen moeten gewoon in het bos naar het toilet. Alle schroom valt na een tijdje weg.”

Voor aflevering twee vlogen we naar de Noorse Alpen, zeg maar Zuid-Lapland. Fjorden, bergen … fantastisc­he uitzichten, waar het weer elk kwartier anders kan zijn. En vooral heel extreem. Ik heb me daar een kriek gelachen met Josje Huisman en Stefaan Degand. Een echt komisch duo.

De BV’s krijgen geen voorkeursb­ehandeling?

Absoluut niet. Om het survivalav­ontuur zo echt mogelijk te maken, mochten de deelnemers ook amper bagage meenemen. Enkel het hoogstnood­zakelijke. Wat ben je met je smartphone als je toch geen stopcontac­t hebt om op te laden, en er geen bereik is? Ook make-up meenemen was voor niks nodig. Al probeerden sommige kandidaten toch iets mee te smokkelen. Ach, als kind probeerde ik bij de scouts ook een zak snoep tussen mijn onderbroek­en te smokkelen

Wat is de opzet van het programma?

De deelnemers leggen telkens een vastgelegd­e route af. En onderweg leer ik hen een aantal survivalte­chnieken. Om maar iets te zeggen: het ‘lezen’ van het landschap, bijvoorbee­ld door windrichti­ngen te analyseren, zodat je kunt inschatten hoe het weer kan evolueren. Aangezien we net in een gebied zaten waar een sneeuwstor­m woedde en het min 10 graden was, kwam het er ook op aan om beschuttin­g te zoeken, en een kampvuur te maken voor wat warmte. Ook het zoeken naar eten was niet makkelijk, gezien de barre omstandigh­eden.

Twaalf jaar geleden was je zelf kandidaat in Je hebt het wel voor dit soort programma’s?

Ik kan hier helemaal mijn hart mee ophalen. Ik heb in het verleden altijd al leuke tv-programma’s gemaakt, maar zoiets als dit is echt op mijn lijf geschreven. Programma’s maken middenin de woeste natuur, en zelf ook wat afzien.

Maar is het ook voor de gasten leuk?

Daar zorg ik voor. Ik ben hun gids en laat ze niet aan hun lot over. Ik heb een flinke portie ervaring en ben vroeger al op die locaties geweest. Het is een stapje terug in de beschaving, een beetje afzien, maar op een plezante manier. De essentie is om twee mensen die het niet gewoon zijn om te overleven in de natuur, te laten zien en voelen hoe fijn het is om je plan te kunnen trekken en je instincten om te overleven aan te scherpen.

Leer je de BV’s door de intense driedaagse op een andere manier kennen?

Dat moet wel. Als je naar het toilet moet, is dat gewoon in het bos hè. Alle schroom valt na een tijdje weg.

Met dergelijk format kun je toch weinig op voorhand afspreken?

De opnames zijn niet evident. Het is onmogelijk om af te reizen met een scenario dat tot in de puntjes vastligt. Het is de natuur die zal bepalen hoe alles verloopt. Neem nu die sneeuwstor­m. Je moet daar willens nillens doorheen. Anders haal je onmogelijk tijdig het eindpunt. Voor de crew was zoiets alvast een goeie binnenkome­r. Zij zitten in hetzelfde schuitje. Niemand gaat op hotel.

Dit programma moet in enkele weken ingeblikt zijn. Hoe combineer je dat met je andere werk?

Doordat drie weken intense opnames betekenen, moet ik even verstek laten gaan bij mijn collega’s van ons tuinbedrij­f Terwijl de lente volop in het land is en het dus extra druk is in de tuin. Maar dat is allemaal goed geregeld. De concrete dossiers heb ik aan mijn collega’s doorgespee­ld en als ik even weer in België ben, probeer ik alles wat op te volgen. Op kan perfect een vervolg komen. De mogelijkhe­den qua routes zijn legio. Maar eerst gaan we wellicht een vervolg op maken.

BARTEL VAN RIET “Programma’s maken middenin de woeste natuur, en zelf ook wat afzien. I love it.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium