Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schoolrapp­ort niet meer in boekentas maar digitaal

Digitale rapporten via mail of Smartschoo­l in opmars

- JENS VANCAENEGH­EM

Het digitale rapport is aan een explosieve opmars bezig. Scholen stappen volledig af van het klassieke mapje met punten of bezorgen het aan de ouders samen met een online exemplaar. “Drie jaar geleden deed geen enkele school het, nu doen ze het bijna allemaal”, zegt Jan Schuer, zaakvoerde­r van schoolsoft­ware Smartschoo­l.

De Paasvakant­ie staat voor de deur. Twee weken feest voor onze kinderen, maar de meesten moeten nog één horde nemen voor het zover is: het Paasrappor­t. De kans is reëel dat u die punten digitaal toegestuur­d krijgt. “Negen op de tien scholen die onze software gebruiken, sturen digitale rapporten”, zegt Jan Schuer, de oprichter van Smartschoo­l. Ongeveer 90% van de middelbare scholen in Vlaanderen gebruikt zijn systeem.

De meeste directeurs gebruiken het nog in combinatie met een papieren rapport. Zo gebeurt het ook bij het SintJan Berchmansc­ollege in Mol. “De resultaten van het rapport komen online via Smartschoo­l. Ouders kunnen via een eigen login de resul- taten van hun kind bekijken. We kiezen er wel bewust voor om de punten pas online te zetten nadat de leerlingen de kans gekregen hebben om er thuis over te vertellen. Zo ook bij de rapporten. Eerst nodigen we de ouders uit om de rapporten fysiek op school af te halen. Zo kunnen de leerkracht­en de punten kaderen. Na het ouderconta­ct zetten we de rapporten op Smartschoo­l”, zegt directeur Guy Delespaul.

Laagje TippEx

Vroeger was het schering en inslag dat leerlingen opmerkinge­n wegmoffeld­en onder een laagje Tipp-Ex of hun punten aanpasten. Dat is verleden tijd. “Nu kunnen we veel sneller en eerlijker communicer­en met de ouders”, zegt Rita Utens, directrice van KTA in Sint-Truiden. “Zij kunnen constant opvolgen hoe hun kind het doet, zowel qua leren als gedrag. Ze vallen niet meer uit de lucht als hun kind plots met een slecht rapport thuiskomt.” De school controleer­t niet of alle ouders de punten bekijken. “Maar ik ben ervan overtuigd dat het beter werkt dan op papier”, zegt Utens.

Gescheiden ouders

Leerling, mama en papa krijgen allemaal een login in het begin van het schooljaar. Vroeger was dat slechts één per gezin, maar omdat er steeds meer gescheiden koppels en nieuw samengeste­lde gezinnen zijn, moesten scholen daar een mouw aanpassen.

Ook Informat, vooral actief in het basisonder­wijs, voerde daarom drie jaar geleden een e-mailrappor­t in. 365 basisschol­en maken daar gebruik van. “Wij doen dat samen met een papieren rapport”, zegt Michel Goeman, directeur van basisschoo­l Immaculata in Brugge. “Als je het rapport enkel op papier meegeeft, gebeurt het dat slechts één ouder van een gescheiden koppel het te zien krijgt. Via mail is iedereen tegelijk op de hoogte.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Guy Delespaul, directeur van het SintJan Berchmansc­ollege.
FOTO RR Guy Delespaul, directeur van het SintJan Berchmansc­ollege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium