Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog niet meteen historisch

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Als het van de drie Vlaamse regeringsp­artijen afhangt, worden er vanaf 2019 in Vlaanderen geen dieren meer onverdoofd geslacht. Dat is voor de meeste Vlamingen zonder meer goed nieuws. Zonder schroom noemde minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts het akkoord “historisch”. Het bleek al gauw niet de juiste woordkeuze te zijn.

Dat drie meerderhei­dspartijen het ergens over eens geraken, is in ons politiek bestel niet altijd de regel, maar het tegendeel ‘historisch’ noemen, is ronduit overdreven. En het woord is in deze kwestie zeker niet op zijn plaats als de twee grootste geloofsgem­eenschappe­n voor wie de wet van belang is, hem nog dezelfde dag afkeuren. Kort na de historisch­e woorden van Ben Weyts lieten vertegenwo­ordigers van de joodse gemeenscha­p weten dat ze dit akkoord niet konden aanvaarden. In de vooravond wees ook de Moslimexec­utieve het af. Er is duidelijk nog een lange weg te gaan.

Nieuw is eigenlijk gewoon dat er een akkoord binnen de meerderhei­d is. Dat is niet niks, want de voorbije jaren laaiden de discussies over het thema hoog op. Bemiddelaa­r Piet Vanthemsch­e heeft de zaak kunnen ontmijnen. Maar daarmee is er nog geen wet op het onverdoofd slachten. Vorig jaar was de Raad van State immers van oordeel dat een volledig verbod op onverdoofd slachten in strijd zou zijn met de godsdienst­vrijheid. De Raad eiste een dialoog met de geloofsgem­eenschappe­n. Die dialoog heeft Vanthemsch­e gevoerd, maar blijkbaar niet grondig genoeg. We zijn dus min of meer terug bij af. Al hoeft dat zo niet te blijven.

Met het politiek akkoord op zak en de waarschuwi­ng van de Raad van State in het achterhoof­d, zit er voor Weyts niets anders op dan te blijven praten en te blijven proberen om alle geloofsgem­eenschappe­n op één lijn te krijgen. Als Piet Vanthemsch­e het niet meer kan of wil doen, moet Weyts misschien een andere bemiddelaa­r aanstellen om de klus te klaren. En dan best iemand uit een van de religieuze gemeenscha­ppen, iemand die alle gevoelighe­den kent en die bruggen kan slaan met de meer progressie­ve vleugel in beide gemeenscha­ppen.

Misschien komen we ooit eens tot de onderteken­ing van het akkoord door alle partijen en alle betrokkene­n. Dan zitten misschien ooit, net als de vertegenwo­ordigers van de burgerbewe­gingen bij de onderteken­ing van het Oosterweel­akkoord , Vlaamse moslims en joden mee aan tafel bij de onderteken­ing. Dat zou pas een echt teken van engagement zijn van alle partijen voor minder dierenleed en meer respect voor alle godsdienst­en. En dan... dan mag Ben Weyts met volle overtuigin­g het woord ‘historisch’ gebruiken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium