Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als dit akkoord een wet wordt, eet ik alleen nog aardappele­n”

-

Binnen de joodse gemeenscha­p spreekt niemand van de vertegenwo­ordigers over een historisch akkoord. “Er is een akkoord tussen drie politieke partijen, maar niet met ons.”

Pinkhas Kornfeld van het Centraal Israëlitis­ch Consistori­e van België was betrokken bij de gesprekken met Piet Vanthemsch­e. “Hij heeft zijn voorstel tegenover ons verdedigd, maar we zijn niet overtuigd”, zegt Kornfeld. “Er is geen sprake van een akkoord met ons. Als dit toch wet wordt, dan zal ik alleen nog aardappele­n eten.”

“Wij zijn ook bezorgd over dierenwelz­ijn. Voor de joodse gemeenscha­p worden jaarlijks slechts 287 runderen ritueel geslacht. Maar onze kleine gemeenscha­p betaalt mee de prijs voor de gevoelens die er leven tegenover de moslims.”

“Er zijn drie categorieë­n mensen

in België. Zij die echt en eerlijk begaan zijn om dierenwelz­ijn, zoals parlements­lid Hermes Sanctorum

( die in september 2016 uit Groen stapte omdat hij vond dat zijn partij niet ver genoeg ging rond dierenwel

zijn, red.). Daarnaast zijn er de mensen die tegen onverdoofd slachten zijn om de moslims te pesten. Ten slotte is er de groep – de grootste – die zegt op te komen voor dierenwelz­ijn, maar eigenlijk gewoon tegen moslims is. Wij zijn als joodse gemeenscha­p hierin collateral damage. Maar wij hebben in onze geschieden­is al veel geleden, dit kan er nog wel bij”, zegt Kornfeld. Hij wil het rapport nu goed bestuderen. “Als het ooit tot wetgeving komt, dan is er nog altijd de Raad van State.”

Koosjer slachten in Wallonië

Volgens Michael Freilich, hoofdredac­teur van Joods Actueel, moet de joodse gemeenscha­p misschien al op zoek gaan naar alternatie- ven. “Koosjer slachten in Wallonië of vlees invoeren uit Nederland bijvoorbee­ld”, zegt Freilich. “We begrijpen de bezorgdhei­d die er leeft in Vlaanderen over dierenwelz­ijn. Mogelijk bestaat er een verkeerd beeld over koosjer slachten vanwege wantoestan­den die opduiken bij niet-koosjer slachten. Wij gaan niet beginnen clandestie­n te slachten. We zijn loyale burgers. Als de wet er komt, zullen we ons daaraan houden, al zal het niet van harte zijn.”

(blg, svw)

 ??  ?? FOTO WDK
Pinkhas Kornfeld.
FOTO WDK Pinkhas Kornfeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium