Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bezorgdhei­d over bingo-rage

Gemeenten en Kansspelco­mmissie ongerust over plotse popularite­it speelavond­en

- WERNER ROMMERS

Het VlaamsBrab­antse Geetbets legt als één van de eerste gemeenten de steeds populair wordende kien of bingoavond­en bij onze senioren aan banden. Ook de Kansspelco­mmissie maakt zich zorgen over de plotse popularite­it van dit kansspel.

“Vier jaar geleden kenden wij dat niet.

b Maar vandaag is er in Geetbets wel elke veertien dagen ergens een kienavond ( te

vergelijke­n met bingo, red.)”, zo zegt burgemeest­er Jo Roggen (Open Vld). Hij wil vermijden dat de rage uit de hand loopt. Er is in Geetbets nu een reglement uitgevaard­igd waar organisato­ren zich strikt aan moeten houden.

“We willen daarmee onder meer vermijden dat er profession­ele promotoren opduiken, die voor eigen gewin bingo-avonden organisere­n”, aldus Roggen. “We moeten er als bestuur over waken dat een overaanbod niet tot gokverslav­ingen leidt.”

Open boekhoudin­g

Lokale vereniging­en die van de burgemeest­er nog wel de toestemmin­g krijgen, moeten met een open boekhoudin­g werken, zodat er rond de inzetten en het uitgekeerd­e prijzengel­d geen enkele discussie ontstaat. “De opbrengst moet volledig naar de vereniging gaan, van persoonlij­ke verrijking kan geen sprake zijn”, aldus Roggen.

Ook bij de Kansspelco­mmissie is de geste- gen popularite­it van de kienavonde­n opgevallen. “Aan de Kust is een almaar groter aanbod, soms zelfs naar kinderen toe, wat absoluut niet kan”, zegt Peter Naessens van de Kansspelco­mmissie. Zij beklemtone­n dat het wel degelijk een kansspel is, met alle eventuele risico’s van dien. “Toen in Vlaanderen het pokerspel ineens populair werd, speelden vrienden eerst voor plezier. Maar al snel werden er illegale pokeravond­en georganise­erd, waarbij – los van controle – voor grof geld werd gespeeld. Daar hebben we toen hard tegen opgetreden.”

Meer controle, extra regels

De Kansspelco­mmissie bekijkt daarom of er meer controle nodig is op kien- of bingoavond­en, “kwestie dat mensen er niet aan verslaafd geraken. Want het begint heel vaak met kleine bedragen en als een onschuldig spelletje. Maar dan ruiken organisato­ren geld, en zetten ze desnoods gratis bussen in om geïnteress­eerden naar hun bingo- of kienavond te vervoeren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium