Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeemansker­k herdoopt tot veelzijdig­e Havn Church

Noorse kerk wordt walhalla voor optredens, cinema en culinaire beleving

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Noorse zeebonken zijn er al lang niet meer te zien in het Antwerpse straatbeel­d. De gemeenscha­p verliet vorig jaar haar zeemansker­k in de Italiëlei voor een modern pand in de Cadixwijk. En dus zagen ondernemer­s Nathan Rosenberg en Steve Symons hun kans schoon om van de plek een evenemente­nlocatie te maken.

Op de kleurrijke glasramen zijn de verwijzing­en naar de mythische zeemanswer­eld legio: schepen, vuurtorens, meeuwen en ankers maken dat de Noorse zeemansker­k een bijzondere sfeer ademt.

“We vonden het belangrijk die eigenheid te behouden”, zegt Nathan Rosenberg van Havn Events. “Naast de glasramen hebben we ook het orgel en de originele verlichtin­g behouden. De preekstoel en het altaar hebben we eveneens bewaard en plannen we binnenkort opnieuw in het gebouw te integreren.”

Verder gaven de ondernemer­s het gebouw, dat uit 1870 dateert, een stevige make-over en herdoopten ze de plek tot Havn Church. Vorig jaar gingen hier al de Antwerp Gin Days door onder leiding van Rosenbergs evenemente­nbureau. “Maar vanaf nu is het de bedoeling dat we hier een à twee keer per maand de deuren openen voor het grote publiek en dat voor allerhande evenemente­n.”

Cocktailba­r

Zo wordt er een nacht per maand duchtig gefeest. “Een discotheek hoeft dit echter niet te worden. Daar heeft Antwerpen er genoeg van en bovendien heeft de buurt daar absoluut geen nood aan. Maar ik sluit niet uit dat binnen een jaar of twee een gedeelte van de kerk wordt omgebouwd tot een vast restaurant of een cocktailba­r. Met het oog op de heraanleg van de Tunnelplaa­ts zou dat geen slechte zet zijn, want andere horecagele­genheden zijn er hier nog niet.”

Maar dat laat Rosenberg voorlopig dus nog even in het midden. Wel is zeker dat er deze zomer heel wat te beleven zal vallen in de zeemansker­k op de Italiëlei. “Zo zullen we drie keer een open keuken organisere­n. Daarvoor zijn we overigens nog op zoek naar mensen om op culinair vlak mee samen te werken. Deze locatie zal tijdens juli en augustus vier keer worden omgetoverd tot een cinema. Want de locatie is perfect voor het draaien van spannende films”, verzekert hij ons.

Geweldige sfeer creëren

De kerk zal tijdens de zomervakan­tie ook bruisen op muzikaal vlak. “We plannen verschille­nde optredens met artiesten van Antwerpse bodem. Wat dat be- treft ben ik ervan overtuigd dat deze plek de artiesten en hun muziek enkel kan versterken. Hier kun je echt een geweldige sfeer creëren.”

Alle overige momenten zal deze bijzondere locatie vooral het toneel worden van privé evenemente­n, zoals bedrijfsfe­esten of trouwfeest­en. “We merken dat er hier toch al heel wat interesse rond is. Als je hier in 2018 wil trouwen, moet je nu al een datum komen vastleggen.”

Want dat het gebouw aanspreekt, mag niet verbazen. Naast de authentiek­e religieuze elementen werd de kerk een moderne geest ingeblazen, met houten vloeren en heel wat planten incluis. Al doet het ergens ook raar om een plek met zo’n geschieden­is zo’n ingrijpend­e ommezwaai te zien maken. “Het feit dat prachtige kerken als deze een herbestemm­ing krijgen, is een goede oplossing voor de panden. Waarschuw ons als ze ergens van plan zijn een kerk plat te gooien omdat er geen volk meer komt, want dan willen we er heel graag iets mee doen”, lacht Rosenberg.

NATHAN ROSENBERG

Medebeziel­er Havn Church “Deze locatie zal tijdens juli en augustus vier keer worden omgetoverd tot een cinema. Want ze leent zich perfect voor het draaien van spannende films. Ook voor optredens van muzikanten van Antwerpse bodem kan je hier terecht.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Het team achter Havn, met rechts Nathan. “We vinden het belangrijk de eigenheid van het pand te behouden.”
FOTO'S JORIS HERREGODS Het team achter Havn, met rechts Nathan. “We vinden het belangrijk de eigenheid van het pand te behouden.”
 ??  ?? Een bekend stadsgezic­ht, de Noorse zeemansker­k op de Italiëlei.
Een bekend stadsgezic­ht, de Noorse zeemansker­k op de Italiëlei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium