Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spaghettir­estaurant promoot morsen

Vierde zaak van Gentse Bavet landt nu ook in Nationales­traat

- JOHAN VAN BAELEN

De Nationales­traat krijgt er weer een nieuw restaurant bij. Bavet, intussen hot in Gent en Leuven, vestigt zich nu ook in Antwerpen. “We wachten gewoon op de juiste gelegenhei­d en plaats, zonder ons te fixeren. Binnen vier maanden openen we de volgende”, zegt uitbater Peter Van Praet.

“We waren nog op zoek naar een naam en gingen wat inspiratie opdoen bij ‘In De Patattezak bij Pee Klak’, het beste spaghetti-restaurant in Strombeek-Bever”, vertelt Peter Van Praet. “Ik beeldde me in wat je doet en denkt tijdens het eten van spaghetti en toen schoot het me te binnen: een rode sausvlek op een wit hemd. De naam Bavet was gevonden”, lacht de 27-jarige die al lang met het concept rondliep.

“Ik werkte in Londen in de financiële sector. In mijn vrije tijd hield ik me bezig met het berekenen van businesspl­annen. Ik had dus al een idee”, zegt hij.

Na omzwerving­en in Azië trommelde hij enkele vrienden van zijn voetbalclu­bje en uit de studentent­ijd samen om de theorie in de praktijk te brengen.

“Het aparte is dat we niet met een creatief idee begonnen en daarna geld gingen zoeken voor wilde plannen. We komen allemaal ‘uit de cijfers’. Dus rekenen we eerst en haken er daarna een creatief idee aan vast. We draaien elke euro dubbel om een goede omzet te draaien en te groeien.”

Mouse, dog of orse

Van de druk van de witte kassa maakte Van Praet een opportunit­eit. “Elke Bavet kan maar drie personeels­leden dragen. Dus maken we onze sauzen in een centrale keuken. Als we een nieuwe Bavet beginnen, zal dat nooit op de plek van een andere horecazaak zijn. Op die manier sparen we het drempelgel­d uit, toch snel zo’n 100.000 euro.”

Ook de vierde vestiging van Ba- vet, na twee in Gent en een in Leuven, neemt zijn intrek in een voormalige kledingwin­kel. De formule is simpel: twee types pasta, zes verschille­nde sauzen waarvan twee blijvers, vier extra toppings en twee soorten kaas. Enig moeilijk punt is de grootte van de pasta’s. Neem je mouse, dog of horse, de wat gekke manier om de grootte van de porties aan te duiden? “We wilden bewust niet vervallen in small, medium en large. Daarom dus die ludieke twist. Horse is overigens echt een studentenm­aal”, knipoogt Van Praet, die duidelijk mikt op studenten en jonge gezinnen.

Slabbetje

In beide gevallen misstaat het niet om allemaal samen een ba- vet, zoals Antwerpena­ren een slabbetje wel eens noemen, om te hangen. De slogan van Bavet is niet voor niks ‘Made for Friends’.

Voor Peter is de bavet handig om vlekken te voorkomen en is het een instrument om de sociale media volop voor Bavet te laten draaien.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Peter Van Praet van Bavet. “We mikken op studenten en jonge gezinnen.”
FOTO VICTORIANO MORENO Peter Van Praet van Bavet. “We mikken op studenten en jonge gezinnen.”
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium