Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Personeel geeft u advies en draagt zware boodschapp­en

Makro en Carrefour zetten zwaar in op service op maat

- CHRISTOF WILLOCX

Supermarkt­keten Makro gaat zijn personeel opleiden om klanten beter te bedienen. Carrefour heeft daar zelfs eigen scholen voor, en wil klanten ook niet meer met zware goederen laten sleuren.

b

Het Makro-personeel heeft net een opleiding achter de rug, over asperges. “Het moet weten welke gerechten je het best met witte asperges kunt maken en welke met groene”, zegt Julie Stordiau, woordvoers­ter van Makro. “Mensen van de afdeling voeding krijgen in de komende maanden ook een opleiding over welke wijnen en bieren het best bij welk soort kaas passen. En het personeel van de afdeling feestartik­elen moet een klant volledig kunnen adviseren voor een feest, van het beste soort stoelen tot een geschikte traiteur.”

Makro springt daarmee op de kar van de moderne winkel, waarin het personeel steeds meer persoonlij­k contact heeft met de klant. De keten, die tegen de zomer een saneringso­peratie met 505 afdankinge­n (zonder naakte ontslagen) wil afronden, hoopt zo een nieuw publiek aan te trekken.

Een glimlach aan de kassa

Ook het personeel van de hyperen supermarkt­en van Carrefour krijgt cursussen om klanten beter advies te geven. “We hebben daar zelfs eigen scholen voor, waaronder eentje naast onze winkel in Wilrijk”, zegt woordvoerd­er Baptiste van Outryve. “Het omgaan met klanten staat voorop. Wij investeren bijvoorbee­ld in kassa’s waarbij klanten zelf hun producten kunnen inscannen, maar aan elk van die kassa’s staat een personeels­lid. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat klanten naar een winkel komen voor menselijk contact. Al is het maar voor een glimlach van het kassaperso­neel.”

Carrefour heeft in Bergen zijn eerste hypermarkt van de toekomst geopend. “Met bakkers, pizzamaker­s, bierbrouwe­rs en andere ambachtslu­i die hun producten in de winkel zelf maken, voor de neus van de klanten. Vanaf eind dit jaar passen we dat principe ook toe in de hypermarkt van Carrefour in Zemst.”

Spiegel neemt foto’s

De klanten in Zemst moeten vanaf eind dit jaar ook niet meer met zware goederen sleuren. “Wie de winkel binnenkomt en bijvoorbee­ld een pakket met zes flessen water of een krat bier wil meene- men, voert zijn bestelling in via grote led-schermen”, zegt Baptiste van Outryve. “Als de klant aan de kassa komt, staan de flessen water klaar en helpt een personeels­lid om ze in de auto te zetten.”

“Wie kleding koopt in een vernieuwde Carrefour-winkel, zal dan weer via een digitale spiegel foto’s van zichzelf kunnen laten nemen, van vier kanten. Vervol- gens kan je via die spiegel de foto’s mailen naar bijvoorbee­ld je partner, zodat die kan zeggen of die nieuwe broek of trui je goed staat of niet.”

Van Outryve benadrukt dat al die innovaties geen jobs wegnemen. “Machines kunnen nooit de warmte van menselijk contact vervangen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Een Makromedew­erker moet klanten kunnen adviseren met welke asperges ze het best hun gerechten klaarmaken. Hij krijgt daarvoor speciaal een opleiding.
FOTO PATRICK DE ROO Een Makromedew­erker moet klanten kunnen adviseren met welke asperges ze het best hun gerechten klaarmaken. Hij krijgt daarvoor speciaal een opleiding.
 ??  ??
 ?? FOTO CARREFOUR ?? Verse pizza, voor uw neus klaargemaa­kt in de Carrefourw­inkel.
FOTO CARREFOUR Verse pizza, voor uw neus klaargemaa­kt in de Carrefourw­inkel.
 ?? FOTO CARREFOUR ?? Kratten bier of water bestelt u via ledscherme­n, en het personeel brengt ze naar uw auto.
FOTO CARREFOUR Kratten bier of water bestelt u via ledscherme­n, en het personeel brengt ze naar uw auto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium