Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Podium? Niet onmogelijk”

Sep Vanmarcke leeft op hoop na val in Strade Bianche en ziekte in Dwars door Vlaanderen

- JANPIETER DE VLIEGER

Na veel kommer en kwel leeft Sep Vanmarcke op hoop. Hij heeft deze week hard en goed getraind: twee keer meer dan vijf uur, zonder problemen aan de ribben of de maag. Verwacht toch maar dat Vanmarcke er vanaf zondag gewoon weer staat. “Het podium? Dat is niet onmogelijk.”

Een onnozele val over een olievlek in Strade Bianche heeft Sep Vanmarcke helemaal uit koers geslagen voor het voorjaar: ziek geworden in Dwars door Vlaanderen, kotsmissel­ijk in E3 Harelbeke, niet gestart in GentWevelg­em. “Die drie wedstrijde­n waren natuurlijk een doel”, zegt Vanmarcke. “Die zijn weg, verloren. Daar ben ik heel ontgoochel­d over.”

Wat de problemen aan de maag heeft veroorzaak­t – “Twintig (!) keer overgegeve­n in Harelbeke” – is nog altijd niet duidelijk. “Ofwel is mijn maag gekanteld bij die val, ofwel ligt het aan een verhoogd aantal eosinefiel­en (soort van witte bloedlicha­ampjes, red.) in mijn bloed”, aldus Vanmarcke. Aan zijn rechterzij­de was ploegmaat Sebastian Langeveld meteen danig onder de indruk. “Nou, eosinefiel­en. Je schudt het hier zomaar uit je mouw, Sep.”

De gekantelde maag is behandeld door een osteopaat, vanwege de bewuste verhoogde eosinofiel­en is ook een behandelin­g met antibiotic­a gestart. Met resultaat, want Vanmarcke kon deze week goed trainen.

“Dinsdag vijf uur lang, maar toen voelde ik dat ik nog energie te kort kwam. Vandaag heb ik na de verkenning ook nog bijgetrain­d, 200 kilometer in totaal. Dat ging al veel beter. Ik heb het maximale uit deze trainingsw­eek gehaald.”

De positieve lichaamsta­al van Vanmarcke leek bij momenten nochtans niet overeen te stemmen met zijn eerder verontrust­ende feitenrela­as van de voorbije week. “Nog altijd niet veel kunnen eten in het weekend.” “Een paar kilo verzwaard eerst en dan een paar kilo’s verloren.” “Nog altijd pijn aan de ribben als ik uit bed moet opstaan. Dan ben ik nog altijd een oud mannetje.”

Dat er toch optimisme bestaat voor zondag heeft een aantal redenen. “Je kan je niet ongerust blijven maken”, aldus Vanmarcke. “Op een bepaald moment is het op. Ik heb mijn weken van ontgoochel­ing en frustratie al gehad.”

Het lucht ook op dat hij sowieso geen torenhoge verwachtin­gen torst, iets wat Vanmarcke altijd wel belangrijk vindt. “Niemand zal me met de vinger wijzen als het niks wordt.”

Vertrouwen

Al wat concreter voelt Vanmarcke zich gerustgest­eld door de wetenschap dat het met zijn conditie echt wel snor zit. “In E3 Harelbeke reed ik tot aan de Boigneberg (141 km,

red.) makkelijk mee. Ik viel ook voor de Taaienberg, maar kon daarna wel snel naar Van Avermaet en Gilbert rijden. Dat ik op de Kwaremont moest passen, had alleen met ziekte te maken, niet met conditie.”

Rechterhan­d Langeveld poneerde dat al wat sterker. “Sep valt in E3 op een klotemomen­t op zijn kloten. En drie minuten later zit hij in de kopgroep. Dan ben je sterk. Wij hebben vertrouwen in Sep als kopman.”

Officieel denkt Vanmarcke dat hij na alle calamiteit­en in zijn voorbereid­ing beter presteert in Roubaix dan in de Ronde. Maar verwacht toch maar dat u hem ook zondag al vaak in beeld ziet. Op de vraag of hij rekening hield met een podium in Vlaanderen antwoordde Vanmarcke dit: “Het zou me verbazen, maar het is niet onmogelijk. Het is allemaal een vraagteken. Misschien eindig ik als tiende en ben ik blij, misschien word ik tweede en ben ik ontgoochel­d. Sowieso zal ik mezelf weinig te verwijten hebben.”

Sep Vanmarcke “Niemand zal me met de vinger wijzen als het niks wordt.”

 ??  ?? Sep Vanmarcke: “Na de verkenning heb ik nog 200 km bijgetrain­d.”
FOTO PHOTO NEWS
Sep Vanmarcke: “Na de verkenning heb ik nog 200 km bijgetrain­d.” FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium