Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sluit Brexit de deur voor Belgische spelers?

Kompany, Mignolet en Sels halen drempel van 30 procent niet

-

De Brexit kan mogelijk gevolgen hebben voor de instroom van Belgische spelers naar de Premier League. Als de transferre­gels niet worden aangepast, zouden zelfs Vincent Kompany of Simon Mignolet het moeilijk krijgen om in Engeland een werkvergun­ning te krijgen.

Als Groot-Brittannië kiest voor een “harde Brexit” en dus helemaal uit de Europese handelszon­e verdwijnt, krijgen alle spelers uit EU-landen plots het statuut van nietEU-voetballer. En voor die spelers gelden erg strenge regels om een werkvergun­ning in Groot-Brittannië vast te krijgen. Zo moeten spelers uit landen die in de top tien van de FIFA-rangschikk­ing staan, zoals België, minstens 30 procent van de interlands voor hun land hebben gespeeld. Als België uit de top tien zakt, wordt de drempel verhoogd naar 45 procent. Spelers uit een land buiten de top vijftig moeten zelfs 75 procent van de interlands op het veld hebben gestaan.

Toegepast op de huidige selectie Rode Duivels betekent dit dat zelfs Vincent Kompany (13 procent gespeeld) het vandaag moeilijk zou hebben om in Engeland een club te vinden. Ook Simon Mignolet (21 procent), Kevin Mirallas (29 procent) en Steven Defour (13 procent) voldoen niet aan de voorwaarde­n. Gelukkig worden de regels niet met terugwerke­nde kracht toegepast en kunnen ze voorlopig bij hun club blijven. Dat geldt ook voor voetballer­s die bijna nooit bij de Rode Duivels spelen zoals Denis Odoi (Fulham), Matz Sels (Newcastle) of Sébastien Pocognoli (Brighton). Wie zich wel geviseerd mag voelen, zijn spelers die in de toekomst een overstap naar Engeland willen maken.

Als het onderschei­d tussen EU-spelers en niet-EU-spelers verdwijnt, verliezen de Belgen het concurrent­ievoordeel dat ze nu nog op pakweg een Braziliaan of een Marokkaan hebben. Insiders menen dat het in de praktijk zo geen vaart zal lopen. Ten eerste is het niet zeker dat het tot een “harde Brexit” komt en blijft er mogelijk een vorm van vrij verkeer van EU-spelers in Engeland bestaan. Maar ook als Engeland alle bruggen met Europa opblaast, zal de Premier League erover waken dat de beste spelers van de wereld nog steeds in Engeland terecht kunnen. “Het voetbal is te belangrijk voor de Engelsen, ze zullen zich niet zelf in de voet schieten”, zegt Thierry Courtois, de vader van doelman Thibaut Courtois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium