Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leger vreest dat het voor het eerst burgers doodde

Belgisch parket ingelicht over incidenten met mogelijke slachtoffe­rs in Irak

-

Het Belgische leger houdt er rekening mee dat bij recente bombardeme­nten in Irak burgerslac­htoffers gevallen zijn en heeft het gerecht daarvan ingelicht. Voor het eerst, want tot nu toe ging België er prat op nog geen enkele burger te hebben gedood. Het federaal parket moet nu nagaan of alle afspraken werden gevolgd.

“De Belgische Defensie heeft ons op de hoogte gebracht van twee acties waaraan zij hebben deelgenome­n en waarvan hen is gemeld dat er burgerslac­htoffers zijn gevallen”, maakte het federaal parket vrijdag bekend. Het parket moet nu controlere­n of de afspraken rond de bombardeme­nten werden nageleefd. “We spreken natuurlijk wel over een oorlogssit­uatie. Het is niet omdat er burgerslac­htoffers gevallen zijn, dat er ook sprake is van een fout”, zegt de woordvoerd­er van het federaal parket. Als zou blijken dat de regels niet nageleefd werden, dan pas komt er een gerechteli­jk on- derzoek om na te gaan of er een verband is met de slachtoffe­rs. Het is de eerste keer sinds de start van de operatie in Irak dat het federaal parket een dergelijke melding krijgt van Defensie. Binnen Defensie was vrijdag niemand bereikbaar voor een reactie. Op het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wees iedereen meteen door naar het gerecht. De moge- lijkheid van burgerslac­htoffers ligt dan ook bijzonder gevoelig. Het Belgische leger gaat er prat op dat het nog geen burgers heeft gedood. Het zegt ook bijzonder strenge regels te hanteren.

Honderd doden

De informatie van het federaal parket komt overeen met een tweet van Airwars, een onafhankel­ijke, internatio­nale ngo die nauw toekijkt op mogelijke burgerslac­htoffers bij bombardeme­nten. “De Belgische en Franse ministerie­s van Defensie hebben gezegd dat zij nagaan of hun vliegtuige­n betrokken zijn bij het dodelijke bombardeme­nt op Al Jadida”, meldde Airwars eerder deze week. Daarmee verwijzen ze naar een bombardeme­nt op een district in Mosoel, waarbij op 17 maart zeker honderd burgers om het leven kwamen. Tien dagen later verklaarde de Amerikaans­e generaal Stephen Townsend, de bevelhebbe­r in Bagdad van de coalitietr­oepen tegen IS, dat de coalitie waarschijn­lijk een rol heeft gespeeld bij dat bombardeme­nt. Volgens Airwars is België een van de vijf coalitiela­nden die geregeld bombardeme­nten uitvoeren in dat gebied. Het federaal parket wil echter geen informatie geven over de concrete incidenten die het onderzoekt.

 ??  ?? Een F16. FOTO BELGA
Een F16. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium