Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Ronde van Greg

-

Berlare: verzamelpl­aats voor je trainingsg­roep De Parelvisse­rs. “Ja, opgericht door mijn neven Thomas en Matthias Ongena. Ik was er ook rap bij en heb wat mannen meegenomen met wie ik samen trainde. We zijn nu met tien en dat is genoeg. Het zou niet lukken om met nog meer mensen af te spreken.” Waar komt de naam alweer vandaan? “Van de parel in het Donkmeer.” De vrouwelijk­e anatomie heeft er niks mee te maken? “Ook. Je kan het zo breed interprete­ren als je wil.” (lacht)

In de zaakMerten­s heb je naar eigen zeggen ontdekt wie je echte vrienden zijn. Waren dat vooral Parelvisse­rs?

“Sowieso. Al die mensen die me zijn blijven steunen. Maar mijn grootste wapen is Ellen, mijn vriendin. Wat die vroeger en nu voor mij opgegeven heeft... Haar leven als 25-jarig meisje helemaal ten dienste gesteld van mij, terwijl het succes en de aandacht altijd mijn kant uitkomt. Dat vind ik knap.”

Je huidige woonplaats, meer bepaald de deelgemeen­te Grembergen. Na je olympische titel werd je ereburger van Dendermond­e. En heette Grembergen even Gregbergen. “Wat kan ik vertellen over Dendermond­e? Ik zal als ereburger efkes reclame maken, zeker? Een heel mooie, gezellige Grote Markt. Ideaal om uit de wind en in de zon een koffie te drinken.”

Weet je wie voor jou ereburger was van Dendermond­e? “Vanessa Chinitor. Die woonde vroeger in Appels, maar ze is verhuisd. Kijk, ik weet toch nog het een en ander. (lacht) Misschien toch eens meedoen aan De Slimste Mens.” Vijf trefwoorde­n dan nog graag. “Bij Vanessa Chinitor? Euh, Eurosong, Like the Wind. Stop.” (lacht)

Vorig jaar werd je onderzocht in het SintElisab­ethziekenh­uis in Zottegem na je gebroken sleutelbee­n. Wat opviel: je was toen tamelijk snel over de ontgoochel­ing heen. “Laten we zeggen dat ik rap alweer in staat was om mijn emoties te verbergen. Dat doe ik meestal. Ik weet niet waarom, maar dat zit in mij. Maar op het moment zelf, toen ik hoorde dat het sleutelbee­n gebroken was, kwam dat enorm hard aan. Anderzijds: daarna kom je thuis en zie je Fleur. Die weet echt niet dat er zogezegd iets ergs is gebeurd. Die vraagt zich alleen af waarom papa haar niet kan vastpakken. Ik was al tamelijk voeten op de grond, maar kinderen maken dat nog wat gemakkelij­ker. Het enige probleem: als je aan de start van de koers komt, dan mag je niet relativere­n. Dan moet je dat het allerbelan­grijkste in de wereld vinden.”

Je bent samen met Rik Verbrugghe de nieuwe eigenaar van de BMC Concept Store in Eke. Wat zijn je plannen daarmee? “Op dit moment zeker geen grootse plannen. Het is vooral Rik die zich daarmee bezighoudt. Dit zijn de beste jaren van mijn carrière. Daarin wil ik niet te veel afleiding. Ik ben louter betrokken vanwege naambekend­heid. Financieel heb ik ook niet in de winkel geïnvestee­rd.”

Geen specifieke link met jou, maar toch: heb je het filmpje gezien van die man die protesteer­de tegen de asfalterin­g? “De max. (lacht) Ik heb dat doorgestuu­rd in de Whatsapp-groep van onze klassieke ploeg. Die man bleef maar volhouden. Wat een belachelij­k idee ook om de Eikenberg te asfalteren. Ik vraag me af welke gemeente die opdracht geeft. Je hebt daar geen enkele fundering, over vier jaar is dat allemaal weer weg. Maar de Vlaming die opkomt voor de koers, dat was schoon om te zien.”

Je zus vertelde dat jullie daar stonden tijdens de Ronde van 2003. Je zag Peter Van Petegem naar boven knallen en zou dan en daar besloten hebben: ik word ook coureur. “Ja, ik weet niet of het echt zo in één keer is gebeurd. Voetbal en koers, dat was toch lang dezelfde microbe. Maar ik genoot enorm op zulke momenten. Mijn zus was toen nog samen met Glenn D’Hollander, dus na de overwinnin­g van de Peet gingen we ook nog eens op bezoek in hun hotel. Ik was te bedeesd om veel op de voorgrond te treden, maar het leven dat ik daar zag, dat was als een droom.”

De helling waar je er zondag Peter Sagan afrijdt? “De helling die mij sowieso het beste ligt. Kort en snedig. Daar wil ik het graag tegen de allersterk­ste coureurs opnemen. Ik zeg niet dat ik hen er ga afrijden. Ik zeg wel: zij gaan mij er ook niet lossen.

Ik zie drie topfavorie­ten: mij, Peter en Philippe (Gilbert, red.). Er zijn nog een paar outsiders, maar ik zie drie topkandida­ten.”

Tom Boonen zegt verderop: Sagan is favoriet, maar Greg steekt er toch bovenuit. “Leuk om dat te horen. Ik zit in de situatie waarin ik altijd heb willen zitten.”

Welk scenario is het meest wenselijk? Alleen toekomen of rekenen op je eindsprint met een select groepje? “Ik hóéf niet weg te rijden van Sagan, ik hóéf niet weg te rijden van Phil. Ik kan iedereen aan na zo’n lastige koers. Natuurlijk zou leuk zijn om solo naar Oudenaarde te rijden, maar dan moet je er echt ver boven uitsteken. Ik weet niet of ik dat al in mij heb.”

Stel: je rijdt toch solo naar de aankomst. Waar denk je aan? “Dan zal ik denken: hoe rijd ik hier zo snel mogelijk naar de finish (lacht)? De diepere gedachten zijn voor na den arrivée. (lacht)” JANPIETER DE VLIEGER HANS JACOBS

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium