Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij had niet de intentie om Marina te doden”

Hof van beroep buigt zich over zuuraanval aan Antwerpse Delhaize

- (blg)

De verdedigin­g van Jelle Frenken, de man die in februari 2015 poetsvrouw Marina Tijssen uit Olen overgoot met zwavelzuur, heeft maandag voor het hof van beroep gepleit dat er twijfel over bestaat of hij de intentie had te doden.

Jelle Frenken ging over tot de zuuraanval aan de Antwerpse Delhaize nadat hij de warenhuisk­eten maandenlan­g had afgeperst. De correction­ele rechtbank in Brussel veroordeel­de hem in oktober vorig jaar tot een celstraf van achttien jaar en een terbeschik­kingstelli­ng van tien jaar. Volgens de rechtbank had Fren- ken zich schuldig gemaakt aan afpersing, poging tot afpersing en poging tot moord.

Dat laatste betwistte Frenkens advocate, Nathalie Buisseret, maandag voor het hof van beroep in Brussel. “Het is op zijn minst zo dat het anders kán geweest zijn. Op basis van zijn persoonlij­kheid en wijze van denken – ook al kunnen we die niet altijd volgen – moeten we vaststelle­n dat het niet zijn plan was om te doden.”

Dader drukt spijt uit

Frenken had nochtans een hele beker zwavelzuur in het gezicht van het slachtoffe­r gegooid. “Ik ga nu iets vreselijk pleiten. Maar als je zoekt naar ‘acid attack’ op inter- net, dan zie je geen dode, maar verminkte vrouwen. De gevolgen van zijn daad waren veel ernstiger dan hij zelf had gedacht”, aldus zijn advocate. Door de voorbedach­theid te betwisten, zou de tien jaar terbeschik­kingstelli­ng van een strafuitvo­eringsrech­tbank vervallen. Maar Buisseret zei dat het haar daar niet om te doen was.

De echtgenoot van Marina Tijssen reageerde dat hij ook al eens op internet had gezocht naar vrouwen die omkwamen als gevolg van zwavelzuur en dat hij toen wel heel wat resultaten kreeg. Frenken zelf drukte daarna nog zijn spijt uit. “Ik voel me schuldig. Ik heb een nachtmerri­e veroorzaak­t voor die mensen. Ik heb er veel spijt van.” Bij de familie van Marina Thijssen klonk het na de zitting dat ze daar weinig boodschap aan hebben.

De uitspraak van het hof van beroep volgt op 22 mei.

 ?? FOTO IF ?? Jelle Frenken.
FOTO IF Jelle Frenken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium