Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liersetale­nt Manuel Benson lijkt klaar voor stap hogerop

- GERT GYSEN

Eén match ver in Playoff 2 zijn de ploegen uit de Proximus League degene die het meeste lof krijgen toegezwaai­d. En bij Lierse gaan die mooie woorden vooral richting Manuel Benson (20), de flankaanva­ller die ondertusse­n in de belangstel­ling staat van verschille­nde eersteklas­sers. “Of hij echt klaar is voor eerste klasse, zal vooral van hemzelf afhangen.”

Eerst een misverstan­d uit de wereld helpen. Zeg niet Manuel Benson, maar Benson Manuel. Iedereen denkt dat Manuel zijn voornaam is, maar dat klopt dus niet. Benson is zijn voornaam, Manuel zijn achternaam. Maar om de verwarring nog wat groter te maken, staat er achteraan op z’n shirt gewoon ‘Benson’.

Die Benson - zoon van een Belgische moeder en Angolese vader - staat vandaag in de belangstel­ling van heel wat eersteklas­sers en de interesse is er na zijn goal tegen Standard alleen maar groter op geworden. Vooral Genk lonkt naar zijn diensten. Hij wordt al de nieuwe Leon Bailey genoemd en vanuit Limburg gingen er al telefoontj­es naar mensen rond de ploeg van Lierse om zich te informeren over de dribbelkon­t van 1m69. Ook Zulte Waregem en Lokeren zijn geïnteress­eerd. Voorlopig is er nog geen bod binnen bij Lierse.

Man van de assists

Maar is Benson ook klaar voor eerste klasse? “Hij heeft dit seizoen in elk geval een stap vooruit gezet”, aldus ex-Lierse-coach Eric Van Meir, die hem acht maanden onder zijn hoede heeft gehad op het Lisp. “Zeker ook in zijn statistiek­en. Hij staat nu in de belangstel­ling met zijn doelpunt, maar Benson zal toch vooral de man van de assists zijn. Hij is nog maar twintig jaar, maar staat toch al redelijk ver. Maar of hij echt klaar is voor eerste klasse, zal vooral van hemzelf afhangen. In 1A is er veel meer concurrent­ie en daar heeft hij nooit mee moeten omgaan. Daarom is het voor hem goed dat hij geselectee­rd was voor de nationale beloften, waar er andere spelers op zijn positie bij een veel grotere club spelen en hij die jongens ook eens bezig ziet op training.” Benson was dit seizoen de assistkoni­ng in de Proximus League met zes beslissend­e passes. Hij scoorde ook drie keer. Nu heeft hij ook in Play-off 2 zijn eerste doelpunt gemaakt. Van Meir: “Hij is een enorm goede voetballer, erg balvast en een kerel met veel progressie­marge. Ik heb veel met hem in de clinch gelegen, want hij neemt niet alles aan. Maar als hij fout is, komt hij zich nadien wel excuseren. Hij heeft een explosief karakter, maar een goed hart.”

Perfection­ist

De keren dat Van Meir met Benson in de clinch lag, ging dat meestal over zijn tactische discipline. Benson durft al eens te vergeten dat hij mee moet terugzak

ken om te verde- digen. Van Meir: “Hij heeft een duidelijke wil en vindt dat hij altijd moet spelen. Maar ik vond soms dat zijn aanvallend­e troeven niet opwogen tegen het opstellen van een speler met meer verdedigen­de discipline. Daardoor hadden wij soms een moeilijke relatie, maar ik heb het wel voor hem. Ik zie zijn potentieel. Maar hij is een denker en daardoor soms afwezig. Dat leidt ertoe dat hij in een match soms te laat reageert, zoals in het omschakele­n bij balverlies. Benson laat zich nog te makkelijk afleiden. Hij stoort zich aan dingen die niet perfect zijn. Omdat hij zelf perfection­istisch is, verlangt hij dat ook van zijn omgeving. Als het gras een beetje te lang staat of een pass van een ploegmaat niet goed is, kan hij zich dat zo hard aantrekken dat je hem even kwijt bent. Maar hij moet leren dat hij de omstandigh­eden niet altijd onder controle kan hebben. Hij moet nog leren presteren als het even niet meezit. Als hij op een training zwaar verliest in een partijtje, kan het gemakkelij­k zijn dat hij de volgende twee partijtjes totaal afwezig is.”

In januari kwam Benson nog in het oog van de storm toen hij niet wilde spelen tegen Cercle Brugge. “Hij zei dat hij niet kon spelen op zo’n veld”, vertelt Van Meir. “Dat was weer zo’n voorbeeld van een moment waarop hij niet kon verdragen dat de omstandigh­eden niet perfect waren. Als hij dat achter zich kan laten, heeft hij

een grote toekomst.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO
PHOTO NEWS ?? Manuel Benson: assistenko
ning in 1B, opgeroepen
voor de nationale beloften en zondag matchwinna­ar tegen
Standard.
FOTO PHOTO NEWS Manuel Benson: assistenko ning in 1B, opgeroepen voor de nationale beloften en zondag matchwinna­ar tegen Standard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium