Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Andere manier van werken heeft geloond”

Tom Pelsmaeker­s valt met maatje Y annick Lefebvre net naast podium in Mallor ca

- TESS VAN LINDEN

Dan toch net geen eerste podiumplaa­ts voor Yannick Lefebvre en Lierenaar Tom Pelsmaeker­s. In Mallorca leek het duo lange tijd af te stevenen op het brons in de 49er klasse, maar uiteindeli­jk vielen de twee toch nog naast het podium. Ze moesten vrede nemen met een vijfde plaats. “Na onze eerste Wereldbeke­r in Miami eind januari hebben we al veel progressie geboekt”, zegt Pelsmaeker­s.

Met de Trofeo Princesa Sofía in Mallorca stond voor de zeilwereld vorige week de eerste grote wedstrijd op Europese bodem op het programma. Hoewel Pelsmaeker­s en Lefebvre een tijdje op vierde en zelfs derde positie kwamen te liggen, zagen ze het podium uiteindeli­jk aan hun neus voorbij gaan. Geen podiumplaa­ts, maar toch een positief gevoel. Eind januari, op de wereldbeke­r in Miami, waren de twee nog gestrand op de dertiende plaats. Dan moet de prestatie in Mallorca vertrouwen geven voor de toekomst.

“Aan de wereldbeke­r mogen enkel de beste dertig boten deelnemen”, vertelt de Lierenaar. “In Mallorca was het deelnemers­veld veel groter. We waren niet echt tevreden over onze prestatie in Miami, maar dat hebben we nu rechtgezet. Even lagen we op podiumkoer­s, maar oké, ook met onze vijfde plaats zijn we zeer tevreden. De boten lagen dicht bij elkaar, het kwam aan op de kleinste details. Het voelt erg goed dat we ons kunnen meten met de andere olympische teams van vorige zomer.”

Het moet de twee deugd doen. Na de mindere wereldbeke­rmanche in Miami hadden Pelsmaeker­s en Lefebvre erg hard gewerkt om hun mindere punten bij te schaven. “We voelden dat nog niet alles op zijn plaats viel. Daar hebben we de voorbije maanden specifiek aan gewerkt. Zo hebben we wat aan ons materiaal gesleuteld om de boot nog sneller te laten gaan. En ook aan onze mindset hebben we gewerkt. We zijn deze wedstrijd planmatige­r te werk gegaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat geeft erg veel voldoening. Nu gaan we proberen om op datzelfde ritme verder te gaan.”

Na twee weken verdiende rust reist het duo binnenkort naar het Franse Hyères. Daar staat van 20 tot 26 april de tweede manche van de wereldbeke­r op het menu.

“Die vijfde plaats in Mallorca heeft ons moed gegeven. We willen dat in Frankrijk bevestigen, of als het even kan, zelfs verbeteren.”

 ?? FOTO BELGA ?? Tom Pelsmaeker­s (links) met zijn zeilmakker Yannick Lefebvre.
FOTO BELGA Tom Pelsmaeker­s (links) met zijn zeilmakker Yannick Lefebvre.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium