Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daar is de zon, daar zijn de strandbars

Toeristen en uitbaters kijken uit naar stralend lenteweeke­nd

- WIM BRILLOUET

Met temperatur­en tot 22 graden sneuvelt dit weekend mogelijk een warmtereco­rd. Dat is uitbaters van strandbars aan onze kust niet ontgaan, want ze openen dit weekend massaal de deuren. “Hoog tijd”, klinkt het bij de uitbaters. Want sommigen betalen tot 70.000 euro om maar een paar maanden op het strand te mogen staan.

Al meer dan zestig strandbars zijn er aan de Belgische kust. Vanaf dit weekend is het merendeel ook echt geopend. Knokke-Heist spant de kroon met 24 bars, die vol in het zand staan. Gevolgd door Blankenber­ge met dertien beachclubs. “Iedereen is uit zijn winterslaa­p ontwaakt. Het seizoen lijkt nu echt te beginnen. Zeker zondag verwachten uitbaters de eerste stroom toeristen”, zegt Anthony Wittesaele, schepen van Toerisme in Knokke. “Het zijn in korte tijd grote trekpleist­ers geworden. In de ene strandbar zie je de Antwerpena­ren, in de andere de locals, die hier een tweede verblijf hebben. Het aanbod is in sneltempo gegroeid.”

Tot 70.000 euro

Want een badstad die wil scoren, kan niet meer zonder trendy strandbar. Ze zijn een schot in de roos. Uitbaters betalen er dan ook een smak geld voor. In Nieuwpoort staan er sinds dit jaar voor het eerst twee grote strandbars. Eén concessie is de deur uitgegaan voor 40.000 euro, de andere voor 70.000 euro. Een bedrag dat ze elk jaar opnieuw moeten opleggen. “Het zal niet eenvoudig zijn om dat geld terug te verdienen met enkel tapas en drank. Hapjes kunnen wel, eten mogen we niet serveren. Het maakt de uitdaging des te groter. Ik zal een omzet van 120.000 euro moeten draaien om uit de kosten te geraken. Een risico omdat je zo afhankelij­k bent van het weer. Een warm weekend als dit komt als geroepen”, zegt Philip Averein, uitbater van Chagall Beach in Nieuwpoort.

Zwemmen verboden

Met temperatur­en tot 22 graden, sneuvelt dit weekend mogelijk zelfs een warmtereco­rdje. “Op 30 maart van dit jaar is in Ukkel een maximumtem­peratuur van 21,8 graden gemeten. Het is nog niet met zekerheid te zeggen of we daar dit weekend boven gaan. Het wordt heel nipt”, zegt weerman Frank Deboosere. Nipt en van korte duur. Want volgende week is het in één klap tien graden frisser. Supermarkt­en hebben voor dit weekend toch al extra brochettes, hamburgers en worsten ingeslagen. “Als het drie dagen op rij mooi weer is, gaat de Vlaming aan het barbecueën. Dat weten we uit ervaring. Maar we hebben voor dit weekend toch al een extra voorraad voorzien”, zegt Baptiste van Outryve, woordvoerd­er van Carrefour. Voor wie naar zee trekt, is zwemmen nog altijd verboden. Dat laat de Intercommu­nale Kustreddin­gsdienst weten. Hoe mooi het ook is, in de paasvakant­ie zijn er geen redders.

PHILIP AVEREIN Uitbater Chagall Beach “We zijn erg afhankelij­k van het weer. Een weekend als dit komt als geroepen.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Met temperatur­en tot 22 graden verwachten uitbaters zondag de eerste grote stroom toeristen aan onze kust.
FOTO SIMON MOUTON Met temperatur­en tot 22 graden verwachten uitbaters zondag de eerste grote stroom toeristen aan onze kust.
 ??  ?? FOTO SIMON MOUTON
FOTO SIMON MOUTON

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium