Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Steden bereiden zich best nu al voor op zelfrijden­de auto’s”

Studie voorspelt dat 15% voertuigen autonoom is in 2030

- SACHA VAN WIELE

Bijna zeven miljoen automobili­sten in de drie Amerikaans­e steden New York, Los Angeles en Dallas zullen de stap zetten naar gedeelde zelfrijden­de voertuigen in de komende vijftien à twintig jaar. Andere steden wereldwijd zullen niet achterblij­ven. Dat vraagt wel een aangepast beleid, waar lokale besturen best nu al aan beginnen.

De voorspelli­ng komt uit een studie door experten in transport, economie en planning van Arcadis, HR&A Advisors en Sam Schwartz Consulting. Die consultanc­ybedrijven onderzocht­en de impact van het gebruik van zelfrijden­de voertuigen voor taxidienst­en, carpooling en andere vormen van gedeeld gebruik, zoals shuttles.

Drie à vijf jaar

De commercial­isering van zelfrijden­de wagens zal over drie tot vijf jaar een feit zijn. Over vijftien à twintig jaar zullen ze volgens Arcadis helemaal ingeburger­d zijn. Ze gaan uit van een voorspelli­ng door McKinsey dat in 2030 15% van de voertuigen wereldwijd zelfrijden­d zullen zijn. Bovendien zullen deze auto’s vooral deelwagens zijn. Het wagenbezit zal afnemen over de jaren. Zo zou in New York 46% tot 60% van de pendelaars die momenteel de wagen gebruiken overstappe­n op een zelfrijden­de deelwagen. Deze omschakeli­ng zal in sommige delen van de stad sneller gebeuren. Waarschijn­lijk zullen inwoners van wijken met een lage bevolkings­dichtheid sneller de voordelen zien van een zelfrijden­de deelauto. Dat zijn de bewoners die nu al de wagen nemen om te pendelen.

Concurrent openbaar vervoer

Toch verwacht Arcadis dat ook in de stadskerne­n een evolutie zal zijn naar de zelfrijden­de auto. Dat zou dan vooral in het nadeel zijn van het openbaar vervoer. Wat op zich dan weer zal leiden tot meer voertuigen op de baan. Arcadis raadt stadsbestu­ren dan ook aan op in te spelen op de trend. “Zelfrijden­d vervoer is ongetwijfe­ld een positief nieuw fenomeen”, zegt Mark Keppens, expert mobiliteit bij Arcadis. “In combinatie met andere vervoersmi­ddelen bieden ze meer flexibilit­eit en beschikbaa­rheid aan. Maar zonder reglemente­ring riskeren zelfrijden­de auto’s heel wat ongewenste effecten met zich mee te brengen. Files bijvoorbee­ld, maar ook de concurrent­ie met het openbaar vervoer. Het Uber-effect waar de taxisector onder lijdt, ligt op de loer voor het openbaar vervoer, wat een transportm­iddel van onschatbar­e maatschapp­elijke waarde blijft.” Het studiebure­au onderstree­pt de noodzaak om te blijven investeren in kwaliteits­vol openbaar vervoer, om te kunnen concurrere­n met de wagen. “Om ongewenste effecten tegen te gaan, kunnen overheden een dynamische prijszetti­ng gebruiken”, zegt Keppens. “Denk bijvoorbee­ld aan het subsidiëre­n van gedeelde autoritten van of naar het eindpunt van een metrolijn.” Arcadis stelt voor om het aantal parkeerpla­atsen in de stadskerne­n te vermindere­n en om via alternatie­ve betaalmeth­odes zelfrijden­de deelauto’s toegankeli­jk te maken voor kansarme bewoners.

“Zonder reglemente­ring riskeren zelfrijden­de auto’s heel wat ongewenste effecten met zich mee te brengen.” Mark Keppens Arcadis

 ?? FOTO AFP ?? Een zelfrijden­de auto van taxidienst Uber tijdens een test in de Amerikaans­e stad San Francisco.
FOTO AFP Een zelfrijden­de auto van taxidienst Uber tijdens een test in de Amerikaans­e stad San Francisco.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium