Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De V-bommen waren terreur avant la lettre”

Dirk Rochtus (N-VA) wil herinnerin­g levend houden

- LEX MOOLENAAR

Het stadsbestu­ur werkt aan een nieuwe visie op de herdenking van de Tweede Wereldoorl­og, met meer aandacht voor de verwoesten­de Vbommen op Antwerpen. Raadslid Dirk Rochtus (NVA) doet alvast enkele voorstelle­n.

In de nieuwe visie is er uiteraard ruim aandacht voor de slachtoffe­rs van de Joodse deportatie. Van de Antwerpse Joden werd 67% gedeportee­rd.

Uit het kamp Auschwitz-Birkenau keerde slechts 5% van de gedeportee­rden terug. “Uit een meisjessch­ool in de Quellinstr­aat werden meer dan 150 kinderen gedeportee­rd”, zegt burgemeest­er Bart De Wever. “Als je die lijst ziet, pagina’s na elkaar met namen van kinderen, dan krijg je het ijskoud. Maar wie weet dat nog? Het aantal mensen die het hebben meegemaakt, neemt almaar af. De herinnerin­g aan de vele onschuldig­e slachtoffe­rs vraagt een bredere aandacht dan nu.” Het stadsbestu­ur wil daarom, samen met een wetenschap­pelijke adviesraad en in overleg met de Joodse gemeenscha­p en met vereniging­en van nabestaand­en, onderzoeke­n hoe de herdenking van de oorlog levend kan worden gehouden. Zo zal er bijvoorbee­ld in samenwerki­ng met de Kazerne Dossin in Mechelen een digitale applicatie worden ontwikkeld met informatie over slachtoffe­rs van de deportatie.

Elke dag angst

Maar ook aan de herdenking van de slachtoffe­rs van de V-bommen wordt gewerkt. Drijvende kracht achter dit initiatief is N-VA-ge- meenteraad­slid Dirk Rochtus. “Alleen al in oktober 1944 zijn in Antwerpen zo’n zestig V-bommen ingeslagen”, zegt Rochtus. “In november sloeg een V2 in op de kloostersc­hool van de Dames in de Lange Nieuwstraa­t. En twee uur later viel er een bom op de Tenierspla­ats. Historicus Peter Ser- rien beschrijft in zijn boek Elke dag angst hoe tientallen mensen gewond op de grond lagen. En toen moest het ergste zelfs nog komen. Op 16 december kwamen 567 bioscoopga­ngers om in Cinema Rex, tijdens de bloedigste bominslag van de oorlog.” “In de N-VA-fractie noemen wij die aanslagen terreur avant la lettre. Ze zijn in feite dus nog steeds heel actueel en dat moeten ze ook blijven.”

Grootse herdenking

Dirk Rochtus doet zelf alvast verscheide­ne voorstelle­n. “Het vredesbeel­d van kunstenare­s Hilde Van Sumere op de Wapper, met vier driehoeken, zou volgens mij beter worden verplaatst naar de De Keyserlei. De huidige gedenkstee­n aan UGC heeft volgens mij niet de impact die het bombardeme­nt op de Rex verdient.” “Een jaarlijkse herdenking op 16 december van het bombardeme­nt op de Rex zou ook op zijn plaats zijn. Daarnaast stel ik voor om op 16 december 2019, bij de 75ste verjaardag van het bombardeme­nt, in UGC een grootse herdenking­splechtigh­eid te houden waarbij dezelfde film wordt vertoond als op het moment van de bominslag. Districtsv­oorzitter Paul Cordy (ook N-VA, red.) heeft mij al gezegd dat het district daar zeker aan wil meewerken.” En als u zich afvraagt welke film dat dan is geweest: The Plainsman, een western uit 1936. De voorbije dagen is gebleken dat de verplaatsi­ng van monumenten, zoals dat op de Belgiëlei, gevoelig ligt bij de Joodse gemeenscha­p. Het stadsbestu­ur wil daarom onderstrep­en dat alle maatregele­n zullen worden genomen in nauw overleg.

DIRK ROCHTUS Gemeentera­adslid NVA ”Ik stel voor om 75 jaar na het bombardeme­nt op cinema Rex dezelfde film te vertonen als toen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Dirk Rochtus bij het vredesbeel­d op de Wapper. “Dat kan volgens mij beter verplaatst worden naar de De Keyserlei.”
FOTO JORIS HERREGODS Dirk Rochtus bij het vredesbeel­d op de Wapper. “Dat kan volgens mij beter verplaatst worden naar de De Keyserlei.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium