Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stoffel wil slecht weer

Miserabele auto heeft weinig invloed op humeur Vandoorne

- GERT VERMERSCH

Het wordt een lastig weekend voor Stoffel Vandoorne in China. Niet alleen omdat de McLarenHon­da nog steeds niet vooruit te branden is, ook omdat zijn voorbereid­ing door de slechte weersomsta­ndigheden fiks werd ingekort. Niet dat de WestVlamin­g nu in zak en as zit, verre van.

In China is Stoffel Vandoorne niet langer het ‘snoepje van de dag’. Zijn persbabbel wordt tussen de zo typische huisjes van de paddock in Shanghai al een pak minder bijgewoond dan onder de bomen van Albert Park. Al zijn er nog altijd – vooral Britse – journalist­en die Vandoorne ronkende verklaring­en over de falende Honda-motor willen ontlokken. Het enige wat ze bijleren is iets wat wij al lang weten: de West-Vlaming laat nooit het achterste van zijn tong zien. Te gevoelige vragen worden afgewimpel­d met een droog, doch beleefd: “Daar ga ik niet op antwoorden”. Een vraag waar Vandoorne wel wil op ingaan is die over de sfeer die er bij McLarenHon­da heerst. “Ik moet zeggen, het feit dat ik in Melbourne aan de finish ben geraakt heeft wel deugd gedaan”, legt de Rumbekenaa­r minzaam uit. “We beseffen dat we hard zullen moeten werken om hier uit te geraken, maar ook dat het ons zeker zal lukken.”

‘The Flying Waffle’

Hard werken, daar werd gisteren door de Chinese weersomsta­ndigheden een stokje voor gestoken. De eerste vrije training werd zo goed als gehalveerd, de tweede helemaal geschrapt. Welgeteld vier keer kon Vandoorne het 5,45 kilometer lange circuit van Shanghai afleggen. Voor het overige mocht hij in de pitbox wat chocolade peuzelen of naar een grappig The Flying Waffle is UnStoffabl­e kijken. De Chinezen zijn specialist­en in het maken van niet voor de hand liggende slogans, dat is ook dit jaar duidelijk. Maar goed, het was niet meteen de voorbereid­ing die Vandoorne zich gewenst had. Voor dit weekend had hij immers nog geen meter op de Chinese omloop gereden. “Veel wijzer zijn we er inderdaad niet van geworden”, geeft hij met de glimlach toe. “Er zijn leukere dingen dan een hele dag in de garage rond te hangen. Er zit niet veel anders op dan te proberen dat op zaterdagoc­htend, tijdens de laatste vrije training, goed te maken door wat meer rondjes te rijden.” Ook over de beruchte ‘ kleerhange­r’, de nieuwe T-vleugel op de McLaren, kon Vandoorne dus nog geen oordeel vellen. “Ieder- een heeft hier wel ergens nieuwe onderdelen op zijn wagen steken en niemand heeft die kunnen uitprobere­n, dus zo erg is dat niet.” Vandaag zou er in Shanghai wel vlot moeten kunnen worden gereden, maar op zondag worden opnieuw slechte weersomsta­ndigheden verwacht. Radio Paddock had het – onder invloed van nieuwshong­erige persmuskie­ten – zelfs even over de mogelijkhe­id dat de race naar zaterdag zou worden verplaatst. Een idee dat door de FIA vlotjes naar de prullenman­d werd verwezen. “Zondag zou het inderdaad opnieuw wisselvall­ig kunnen worden, maar volgens onze voorspelli­ngen niet zo erg als vrijdag”, aldus wedstrijdd­irecteur Charlie Whiting. “Dus houden we vast aan het normale schema.”

Iets wat Stoffel Vandoorne best zag zitten. Zondag racen in wisselvall­ige omstandigh­eden zou immers geen slechte zaak zijn. “In onze huidige situatie zou dat kunnen van pas komen, inderdaad”, besluit de West-Vlaming opgewekt. “Niet alleen omdat je als rijder dan meer mogelijkhe­den krijgt om je kwaliteite­n te tonen, maar ook omdat de race in zo een situatie alle kanten op kan. We zien wel.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vandoorne gekscheert met zijn mecanicien­s.
FOTO PHOTO NEWS Vandoorne gekscheert met zijn mecanicien­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium