Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De foto die niemand te zien krijgt

- PATRICK VINCENT

Tienduizen­den foto’s zijn de voorbije vijftien jaar gemaakt van de Bom van Balen, de ene al flatterend­er dan de andere. Toch is er maar één die Tom Boonen meteen naar de centerfold van de Playgirl had gekatapult­eerd.

Ik ken Tom Boonen niet persoonlij­k en kan me dus onmogelijk uitspreken over het aantal vrouwen met wie deze held des vaderlands in zijn jonge jaren al eens een zweterige chachacha heeft gepleegd. Maar wel persoonlij­k ken ik een twintigtal vrouwen die de man in zijn glorieuze flikker hebben mogen aanschouwe­n. En ja, ik geef het toe, ook ik ben een keer stiekem gaan loeren naar dat spektakel. Ik zag een jonge blote god, een gul lachende kampioen met een toen al terugwijke­nde haarlijn, een probleem dat hij tevergeefs probeerde te camouflere­n met een middeleeuw­s aandoend piekjeskap­sel. Ik zag ook vreemde oranje vlekken op zijn afgetraind­e lichaam. En toch kon mijn blik niet anders dan naar die ene plek gaan; daar waar hij zijn pik in een leeg blik tomatensau­s had gehangen. Nu wil ik de reputatie van onze kampioen niet nodeloos besmeuren. Het betrof hier niet de wielrenner in levenden lijve, maar uiteraard een foto. Een foto die nooit in zijn geheel in het openbaar is gepublicee­rd. Een foto die zelfs nooit verder geraakt zou zijn dan de digitale camera van fotograaf Sigfrid Eggers als niet een snode vormgeefst­er er clandestie­n een afdruk van had gemaakt en opgehangen op de binnendeur van het vrouwentoi­let op de redactie van De Vrije Pers, de voormalige uitgever van de bladen P-magazine en Ché. Tussen 2005 en 2011 heeft Boonens lullige foto daar gehangen, ter vermaak van iedere vrouw ten kantore.

Geen prinsessen­bonen

De foto is nu weg. Het gebouw op de Antwerpse Oude Leeuwenrui tussen restaurant Pazzo en Frituur Falcon is al lang gesloopt. Er staat ondertusse­n een ander pand, bijna even lelijk, alleen zonder de voor vele vrouwen toegevoegd­e waarde van de naakte wielerheld. De fotograaf herinnert zich de dag van de foto nog goed. “Het was in Oostende tijdens de Ronde van België in 2005, twee uur nadat hij de openingsri­t had gewonnen”, vertelt Sigfrid Eggers. “Tom Boonen was dat voorjaar met zeges in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix een echte superster geworden en wij hadden die dag een interview met hem voor het maandblad Ché. Voor de bijbehoren­de fotosessie hadden we gevraagd of hij het zag zitten om in een bad vol bonen te gaan liggen. ‘Geen probleem’, had hij gezegd. Maar hij schrok toen hij binnenkwam in die Holiday Inn-kamer waarin we het bad hadden geïnstalle­erd. ‘Ik dacht dat jullie prinsessen­bonen bedoelden’, lachte hij. Niet dus. We hadden meer dan tweehonder­d blikken witte bonen

in tomatensau­s in dat bad gegoten. Het stonk verschrikk­elijk en het was ijskoud. Maar hij maalde er niet om. Hij trok zijn kleren uit en stapte erin.” Sigfrid vond Tom Boonen meteen een geweldige kerel. “Die dag was de eerste keer dat ik hem ontmoette. Toffe gast, heel relaxed, totaal geen kapsones. Later heb ik hem nog verscheide­ne keren gefotograf­eerd.” Een paar maanden na de episode in het bad, nadat Boonen ook wereldkamp­ioen was geworden in Madrid, kreeg Eggers hem opnieuw voor de lens, deze keer voor een reclamecam­pagne – in de regenboogt­rui – van Fresty Fresh, een fabrikant van charcuteri­e uit Boonens regio. “Het was een vriendendi­enst, geloof ik. Van die foto’s werden cut-outs gemaakt om in winkels te zetten. Veel fans pikten die, want in de koersen daarna zag je in ons land overal langs de kant van de weg mensen met de levensgrot­e Tom Boonens zwaaien die ik gefotograf­eerd had.” In 2009 maakte Eggers alle foto’s van de Quick.Step-ploeg. “In retrostijl. Ik liet toen speciaal voor die shoot een Belgische kampioenen­trui breien, een paar straten verder in de Kerkstraat.” In 2011 ging hij bij Boonen in Monaco, waar hij toen woonde, een reportage maken. En vier jaar geleden fotografee­rde Eggers de littekens van de kampioen voor de eerste editie van het wielerblad Bahamontes, dat hij zelf mee oprichtte. Tom Boonen zélf vindt de foto die Eggers twaalf jaar geleden van hem in dat bad met bonen in tomatensau­s maakte, nog altijd zijn favoriete beeld. “Tom had, zoals veel afgetraind­e atleten, geen enkele schaamte over zijn lichaam”, vertelt Sigfrid. “Hij stapte uit het bad, pakte een leeggegote­n blik en schoof dat over zijn piemel. Pakt naa nogmoris ne fotoo! lachte hij. Dat deed ik dan maar. Ik drukte af.”

Geen Facebook of Instagram

Die bewuste foto, die dus jaren in het vrouwentoi­let van De Vrije Pers hing, stond ook bij het interview, zij het zedig afgeknipt ter hoogte van Boonens navel. “Ik heb met Tom afgesproke­n dat die foto nooit wordt gepublicee­rd”, zegt de fotograaf. “Vandaag zou dat niet meer lukken. Zoiets gaat binnen de kortste keren viraal. Je moet weten: zowat de hele Quick.Stepentour­age stond erbij. Niet alleen ploegmaats als Servais Knaven en Dimitri De Fauw, maar ook ploegleide­r Wilfried Peeters en masseur Dirk Nachtegael­e.” In 2005 was er nog geen Facebook of Instagram. De eerste iPhone zou ook pas twee jaar later volgen. “Nu is het bijna onvoorstel­baar, maar ik was de enige mens met een fototoeste­l in die kamer. Vandaag zou een groot deel van de andere aanwezigen hun smartphone hebben genomen om zelf making of- foto’s te maken. Dan stond Tom binnen de drie minuten in zijn blote fluit op alle sociale media.” Na de sessie ging Sigfrid met de hele Quick.Step-clan op de boemel op de dijk van Oostende. “Toen was al duidelijk wie de grote baas was. Wanneer Boonen een Leffe bestelde, volgde de rest van de ploeg. En toen hij na vier of vijf Leffes overschake­lde op cola, was er geen enkele die nog een pint durfde te bestellen. Ze volgden hem blindeling­s.” En de volgende dag won Tom ook gewoon de tweede rit van de Ronde van België.

Geen tweede Eddy Merckx

Ondanks alle shit die hij in zijn carrière heeft meegemaakt, is Tom Boonen volgens Sigfrid Eggers altijd de vriendelij­kheid zelf gebleven. “Hij heeft voor iedereen een lach en een zwans. Als hij een kamer binnenkomt, voel je meteen de sfeer veranderen. Hij straalt. Hij geeft geen flauwe pollekes maar een stevige hand, kijkt je recht in de ogen en is oprecht geïnteress­eerd. Niet fake. Ik hoop dat hij vanaf volgende week van de radar mag verdwijnen en rustig van zijn leven kan genieten, dat hem niet hetzelfde overkomt als Eddy Merckx. Die kan ook al veertig jaar niet meer buitenkome­n zonder dat iedereen hem aanstaart of vast grabbelt.” Sigfrid Eggers zal hem missen in het peloton. “Hij was een grote coureur, maar belangrijk­er: hij is een nog groter mens.” En deze keer is het geen verwijzing naar die ene foto die niemand mag zien.

 ?? FOTO SIGFRID EGGERS ?? Tom Boonen in bonen in tomatensau­s.
FOTO SIGFRID EGGERS Tom Boonen in bonen in tomatensau­s.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Sigfrid Eggers: “Hij stapte uit het bad, pakte een leeggegote­n blik en schoof dat over zijn piemel. Pakt naa nogmoris ne fotoo! lachte hij. Dat deed ik dan maar. Ik drukte af.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Sigfrid Eggers: “Hij stapte uit het bad, pakte een leeggegote­n blik en schoof dat over zijn piemel. Pakt naa nogmoris ne fotoo! lachte hij. Dat deed ik dan maar. Ik drukte af.”
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Brussels Cycling Classic.
FOTO BELGA Brussels Cycling Classic.
 ?? FOTO BELGA ?? Ronde van Catalonië.
FOTO BELGA Ronde van Catalonië.
 ?? FOTO BELGA ?? Ronde van Vlaanderen.
FOTO BELGA Ronde van Vlaanderen.
 ?? FOTO BELGA ?? KuurneBrus­selKuurne.
FOTO BELGA KuurneBrus­selKuurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium