Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van melkboer tot restaurate­ur

Uitbater ‘Daas’ van restaurant Galle Face was ooit politiek vluchtelin­g

- JOHAN VAN BAELEN

Bijna vijfentwin­tig jaar geleden moest hij Sri Lanka ontvluchte­n. Na omzwerving­en via een Waalse boerderij en vijf Antwerpse restaurant­s kon hij een eigen zaak, Galle Face, starten. De naam is een knipoog naar een vijfsterre­nhotel op Sri Lanka.

In Antwerpse culinaire middens werd Ramasamy Pathmanath­an bekend als een van de drie oprichters van Fiskebar op de Marnixplaa­ts, al kenden ze hem daar alleen als ‘Daas’. “Die bijnaam kreeg ik al bij Carlo Didden in De Kleine Zavel”, lacht Ramasay (53). In 2007 startte hij samen met Karin Schrauwen en Nikolaj Kovdal de Fiskebar op. “Ik had hen leren kennen toen ik in de Zürich werkte”, herinnert Daas zich. Ze vroegen of ik interesse had in het project. Ik werkte er tot ik de kans kreeg om hier de Face à Face over te nemen. Die stond al lang leeg.” Face à Face veranderde in Galle Face, ook vandaag nog de naam van een van de mooiste vijfsterre­nhotels van Colombo, hoofdstad van Sri Lanka. Het hotel in Brits-koloniale stijl staat er al sinds de negentiend­e eeuw. Dat alles doet Daas denken aan zijn overhaaste vlucht uit Colombo in 1993. “Ik werkte als accountant. Mijn collega’s waren lid van de Tamil Tijgers (vochten een bloedige onafhankel­ijkheidsst­rijd uit, red.), maar dat wist ik niet. Toen zij werden vervolgd, werd ik ook verdacht. Ik moest vluchten, betaalde 2.000 dollar (dat zou nu 3.200 euro zijn, red.) aan mensensmok­kelaars, die me naar hier brachten.” Ramasamy kreeg vrij snel het statuut van politiek vluchtelin­g. “Ik kende hier niemand. Omdat enkele reisgezell­en kozen voor Wallonië, ging ik mee.” De Sri Lankanen belandden in Cerfontain­e in de provincie Namen, waar Daas werk vond op een boerderij. “Ik was opgegroeid op het platteland en kon met koeien omgaan. 23 maanden heb ik koei- en gemolken. Een keer per week stremden we boter. Zo’n goede boter heb ik nadien nergens meer in dit land gevonden.”

Amper contact

Die eerste maanden waren best moeilijk en eenzaam. “Pas na een paar jaar durfde ik het aan om met familie te telefonere­n. Gelukkig werden zij niet vervolgd. Later hebben we mekaar kunnen zien, niet op Sri Lanka, maar in India.” Op zo’n tocht leerde Daas zijn echtgenote kennen, eveneens een Sri Lankaanse. “Onze jongste is intussen 16.” Daas raakte uitgekeken op Wallonië. “Een kennis lokte me naar Antwerpen en restaurant Meta- lurgie in de Grote Pieter Potstraat. Daar leerde ik chef Carlo Didden kennen. Ik bleef ook bij hem in De Kleine Zavel. Daarna volgden The Velvet Lounge en Zürich, de laatste etappe richting Fiskebar.”

Daas verfijnde er zijn visbereidi­ngen, die ook vandaag in Galle Face erg worden gesmaakt. “We hebben altijd ten minste één vlees-, wild- of gevogelteg­erecht en een vegetarisc­he schotel. Maar de klanten kiezen vis boven alles.” Hij heeft een kennerspub­liek. “Meestal iets oudere mensen uit de buurt”, zegt Daas. “Maar ze weten wat kwaliteit is. Alleen de gamba’s, scampi en koningskra­b komen uit de diepvries. Hier geen sauzen uit blik, alles komt vers binnen en wordt eigenhandi­g verwerkt.” Daas doet er alles aan om de prijs van zijn dagschotel te handhaven (nu 12 euro). “Al is dat niet altijd even makkelijk. Vis is gemiddeld twintig procent duurder geworden, maar zalm steeg in drie jaar van 7 naar 11 euro per kilogram. En dat grijze garnalen stilaan onbetaalba­ar zijn, weet iedereen.” Maar goed, de meeste klanten begrijpen het wel als een gerecht wat duurder wordt. Ze zijn ook allemaal buren. “Zeker tachtig procent woont in de Fruithofla­an of omgeving. Dat is trouwens niet zo gek: hier wonen 8.000 mensen.” Tong is het populairst. “Misschien door de prijs. Ze kost 27,50 euro, terwijl ze elders tot 35 euro vragen. Zoals gesteld, we hebben altijd een vleesgerec­ht in huis. Maar persoonlij­k werk ik liever met vis. Dat is ook makkelijke­r aan te leren aan mijn Sri Lankaanse koks.” Galle Face, Fruithofla­an 13, hoek SintTheres­iastraat.

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Ramasamy Pathmanath­an of kortweg ‘Daas’ in zijn Galle Face.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Ramasamy Pathmanath­an of kortweg ‘Daas’ in zijn Galle Face.
 ??  ?? De verse vistoog.
De verse vistoog.
 ??  ?? Tartaar van koningskra­b.
Tartaar van koningskra­b.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium