Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer fietsstrat­en op komst

Fietsers rijden nog dit jaar over rode loper door Ruimtevaar­tlaan

-

De Ruimtevaar­tlaan op de grens van Deurne en Borgerhout krijgt in de loop van dit jaar een rode asfaltlaag. Daarmee wordt deze baan een fietsstraa­t. De uitrol van de rode lopers voor fietser krijgt steeds meer vorm.

De Ruimtevaar­tlaan is een belangrijk­e schakel in de districten­route voor fietsers. Deze fietsroute verbindt de districten buiten de Antwerpse Ring. “We zijn volop bezig met het stelselmat­ig verbeteren en opknappen van de fietspaden”, zegt Koen Kennis (N-VA), schepen van Mobiliteit. “Ook voor de Luchtvaart­straat en de Alfred Oststraat bekijken we of we er fietsstrat­en van kunnen maken. Het zijn smalle straten die in een zone 30 liggen. Dat moet dus haalbaar zijn.” De Ruggeveldl­aan is ondertusse­n klaar. De districten­route wordt doorgetrok­ken naar de Dascottele­i en Boekenberg­lei. “We zijn momenteel nog in overleg met De Lijn over het verwijdere­n van de keerlus Eksterlaar voor de tram. Die ligt daar nu zeer ongelukkig. De bedoeling is om de tram te laten keren door die via de Gitschotel­lei, de Boekenberg­lei en de Cruyslei te laten rijden”, zegt Kennis.

Als dit allemaal is uitgevoerd, kunnen fietsers vlot en veilig van de Bremweide achter het Bosuilstad­ion naar het zuiden fietsen. Met deze ingrepen krijgt de rode loper met fietsstrat­en door de stad steeds meer vorm. In zo’n straat gebruiken fietsers het volle- dige wegdek en mogen wagens niet voorbijste­ken. Tot nu toe telt Antwerpen slechts één fietsstraa­t aan de Grote Hondstraat in de Antwerpse wijk Zurenborg. Deze fietsstraa­t krijgt wel een nieuwe en fellere rode asfaltlaag, want de huidige kleur steekt nu te weinig af met het donkere asfalt.

“Dit jaar nog zal daar de fietsstraa­t bijkomen die parallel loopt met de Turnhoutse­baan in Borgerhout”, zegt Kennis. “Ook de Lange Dijkstraat in Antwerpen- Noord komt binnenkort aan bod. Vanop de nieuwe wandel- en fietsbrug over het Albertkana­al zal de aansluitin­g op deze rode loper mooi te zien zijn. Ik ontvang ondertusse­n veel vragen van bewoners die ook een fietsstraa­t in hun straat willen. Dat gaan we niet doen. Fietsstrat­en komen enkel op de functionel­e fietsassen.”

Fietspad Jef Van Linden

In Hoboken wordt nog voor het bouwverlof het fietspad Jef Van Linden naast de treinspore­n aangepakt. Dit fietspad is nu in slechte staat en een zwakke schakel in de fietsostra­de Antwerpen-Hoboken. “Ook hier bekijken we of we de Commandant Van Laethemstr­aat en de Fodderiest­raat, die in het verlengde liggen van dit fietspad, kunnen inrichten als fietsstrat­en”, zegt Kennis. “Zo krijgen we een mooie verbinding naar Hemiksem.” SACHA VAN WIELE

 ?? FOTO RR ?? Zo moet de fietsstraa­t in de Ruimtevaar­tlaan er binnenkort uitzien.
FOTO RR Zo moet de fietsstraa­t in de Ruimtevaar­tlaan er binnenkort uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium