Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We slopen de muur tussen onze culturen”

Madam Fortuna en Atlas vieren Internatio­nale Roma Dag

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Op deze dag willen we laten zien dat de Roma ook deel uitmaken van de Antwerpse samenlevin­g”, vertelt Sait Sehersjan. Al vijf jaar is hij mee trekker van het muziekproj­ect De Karavaan, dat een brug wil slaan tussen Roma en nietRoma.

Vijf jaar geleden stapte Sehersjan naar Luk Nys toe, de artistiek leider van kunstenpla­tform Madam Fortuna. Samen stampten ze ‘De Karavaan’ uit de grond. Een project dat muzikanten uit de Roma-gemeenscha­p wil verbinden met niet-Romamuzika­nten. “Want wij zijn voor velen een gesloten boek”, zegt Sehersjan, zelf een uit Macedonië afkomstige Roma die nu al twintig jaar in Antwerpen woont. Ondertusse­n, zo zeggen de twee, slagen ze aardig in hun doel. Maar een eenvoudige opdracht was het alleszins niet. “De Roma vormen een zeer gesloten gemeenscha­p. Bovendien zijn ze doorheen de geschieden­is altijd een nomadenvol­k geweest. Nu beginnen ze zich te settelen, maar ze hebben het nog steeds moeilijk om zich op een duurzame manier te organisere­n”, zegt Nys. En laat dat nu net de voorwaarde zijn waaronder Madam Fortuna een samenwerki­ng wilde aangaan. “We wilden hun vertrouwen winnen, zodat we een verbinteni­s op lange termijn konden aangaan.” Want bij ‘De Karavaan’ draait alles om ontmoeting, om een gedeelde verantwoor­delijkheid en om wederzijds begrip met de muziek die als bindmiddel dient. “Het is absoluut niet de bedoeling dat wij op een paternalis­tische wijze het hele project leiden”, legt Nys uit.

“We zijn een deel van de stad”

We zijn nu vijf jaar verder en het gaat goed met ‘De Karavaan’. “Er zit een mooie mix in onze muzikanten. De helft van hen is Roma, de andere helft niet.” Samen creëren ze een grenzeloze muziekstij­l die een cross-over vormt tussen Balkan, gipsy, folk en funk. “Tijdens de repetities valt het dan op dat de Roma doorgaans veel muzikaler aangelegd zijn dan de andere muzikanten. Zij hebben iets in zich wat wij doorheen de tijd verloren zijn. Op hun beurt moeten zij dan het geduld opbrengen om met z’n allen tot een resultaat te komen.” Een handvol van die Roma-muzikanten trekt deze namiddag naar cultuurhui­s Rataplan. Want daar is het feest. Vandaag, 8 april is namelijk de ‘Internatio­nale Roma Dag’. En die konden zowel Madam Fortuna als de Romabemidd­elaars van inburgerin­gscentrum Atlas niet aan zich voorbij laten gaan. “Samen willen wij deze dag aangrijpen om aan positieve beeldvormi­ng te doen”, zegt Sehersjan. “Vandaag willen wij ons bekendmake­n, willen wij tonen dat ook wij leven en werken in deze stad. Want in Antwerpen en provincie zijn we maar liefst met 7.000.” “Wie echter niet gezien wordt, heeft geen stem”, vult Nys aan. “Het is dus belangrijk dat de Roma naar buiten treden en de hand reiken aan andere culturen.”

Traditie en modern mengen

En dat doen ze met een feest waar muziek de hoofdnoot slaat. “Het wordt een mengeling tussen traditione­le en moderne Romamuziek waarop iedereen wordt uitgenodig­d om mee te dansen.” Ook de keuken van de drie grootste Roma-groepen in Antwerpen zal uitgebreid aan bod komen: de Macedonisc­he, Kosovaarse en Bulgaarse. “Aan de hand van deze positieve boodschap willen wij de muur tussen onze culturen afbreken en dat signaal ook aan de stad geven”, zegt Sehersjan.

Internatio­nale Roma Dag: 8 april vanaf 17u, Rataplan. Wijnegemst­raat 27. www.madamfortu­na.be

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Sait Sehersjan en Luk Nys. “Tijdens de repetities valt het op dat de Roma doorgaans veel muzikaler aangelegd zijn dan de andere muzikanten.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Sait Sehersjan en Luk Nys. “Tijdens de repetities valt het op dat de Roma doorgaans veel muzikaler aangelegd zijn dan de andere muzikanten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium