Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jannes, Jelle, Laurens en Lennart zijn Buurland

‘THE BAND’ De nieuwe posterboys van de Lage Landen

-

De groepsnaam en de titel van de eerste single waren al enkele dagen bekend, maar gisteravon­d kreeg Buurland ook zijn definitiev­e samenstell­ing: Jannes, Jelle, Laurens en Lennart mogen de komende maanden proberen de harten van de Vlaamse en Nederlands­e fans te veroveren met hun Nederlands­talige poprock.

Met zes waren ze nog, de finalisten van The Band die week na week streden voor dat felbegeerd­e plekje in de nieuwe Nederlands­talige popgroep – géén boyband – en die gisteravon­d eindelijk hun droom in vervulling konden zien gaan. Voor de Vlamingen Laurens Raveel uit Elewijt en Jannes Van Houtven uit Wilrijk en de Nederlande­rs Lennart Huijs en Jelle de Boon draaide dat goed uit, voor de zingende postbode Andy De Bisschop en heel verrassend Joost Boogmans kreeg de avond een zure nasmaak: weg gillende fans, weg kans om deze zomer op de Vlaamse en Nederlands­e podia te schitteren met frisse, Nederlands­talige popliedjes. De vier van Buurland zijn niet alleen collega’s, ze zijn in de loop der weken ook vrienden geworden. In een band als deze is het belangrijk dat het niet alleen op maar ook naast het podium klikt. De finalisten mochten in de laatste week zelf hun favoriete combinatie­s aanreiken en zes daarvan mochten gisteravon­d optreden. De chemie tussen Jannes, Jelle, Laurens en Lennart kon de kijker het meest overtuigen.

Geen kijkcijfer­kanon

Een echt kijkcijfer­kanon als K3 Zoekt K3 of The Voice van Vlaanderen is The Band nooit geworden. Gemiddeld een half miljoen kijkers voor een dergelijk programma is niet slecht, maar ook niet geweldig. Lag het aan de jury die te weinig sprankelde of aan het concept dat iets te eng was? Feit is dat in Nederland amper belangstel­ling was voor de zoektocht naar vier leden voor de nieuwe groep, bij ons kwam er in aanloop naar het einde van de wedstrijd stilaan toch wat meer leven in de brouwerij. Of Buurland nu een succesvoll­e carrière tegemoet gaat, valt nog af te wachten. De winnaars van de vorige edities van Idool en The Voice hebben achteraf niet veel potten gebroken en de kans dat deze nieuwe groep na enkele maanden al uitgezonge­n is, is eerder groot dan klein. Toch verdient Buurland het voordeel van de twijfel, ondanks de wat misleidend­e – “te kleinkunst­achtig”, hoorden we al – groepsnaam.

Leven in de schijnwerp­ers

De vier kersverse posterboys hebben ontegenspr­ekelijk talent, ze zien er goed uit, kunnen zingen en zijn de voorbije weken al intensief klaargesto­omd voor een nieuw leven in de schijnwerp­ers. Hun eerste single Fiks Mij, die ze gisteren aan het eind van de finale mochten voorstelle­n, klinkt zowaar als een hit. Een snuifje Coldplay, een vleugje Bastille… Nu nog wat meer eigen smoel en wie weet is er in het jaar dat Clouseau zijn dertigste verjaardag viert naast Bazart nog plaats voor een nieuwe Nederlands­talige groep.

 ?? FOTO VTM ?? Laurens, Lennart, Jelle en Jannes gaan vanaf nu als Buurland door het leven.
FOTO VTM Laurens, Lennart, Jelle en Jannes gaan vanaf nu als Buurland door het leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium