Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootmacht­en spelen gevaarlijk schaakspel

Wankel evenwicht tussen VS, China en Rusland staat op het spel

-

De verhouding­en tussen de Verenigde Staten, China en Rusland zijn in vele jaren niet zo strak gespannen geweest. De relatie tussen Washington en Moskou kan nauwelijks nog slechter worden. En er is nog meer onheil op komst. Want volgens sommige kenners wordt een oorlog met China op termijn bijna onvermijde­lijk.

“Als China zijn succes bestendigt, is oorlog onvermijde­lijk.” Met die schokkende openingszi­n publiceerd­e politicolo­og en Chinakenne­r Jonathan Holslag (VUB) deze week een onheilspel­lend opiniestuk. De stelling van Holslag: naarmate China economisch en militair verder blijft groeien, zullen de spanningen met de VS steeds hoger oplopen. Vooral de strijd om de dominantie van de Stille Oceaan zal steeds heter worden. Op dit moment kan China zowel economisch als militair nog lang niet tippen aan de VS, zegt Holslag. Maar terwijl de Amerikanen overal ter wereld aanwezig willen zijn, concentree­rt China zijn defensie in Oost-Azië. Zo krijgt het stilaan het overwicht in zijn achtertuin, de Zuid-Chinese Zee. De Amerikanen, die met hun marine in die regio altijd zeer sterk aanwezig waren, willen die machtsposi­tie niet opgeven. Zij zien met lede ogen aan hoe de Chinese zeemacht, die enkele decennia geleden nog bekend stond als een ‘schrootvlo­ot’ met vooral Russische wapens, performant­er wordt. Volgens bepaalde invloedrij­ke haviken in het Witte Huis zou het zelfs verstandig zijn om niet te lang te wachten met een confrontat­ie, omdat de winstkanse­n van de Amerikanen elk jaar slinken.

Welk Chinabelei­d?

Dat president Donald Trump niet bang is voor confrontat­ies, is deze week wel gebleken. Zijn bombardeme­nt op Syrië leidde gisteren de aandacht af van zijn gesprekken met de Chinese leider Xi Jinping. Maar het is niettemin duidelijk dat de verhouding­en met China helemaal bovenaan zijn internatio­nale agenda staan. Ook al is nog lang niet duidelijk wat nu precies de speerpunte­n zijn van het nieuwe Amerikaans­e Chinabelei­d. Tijdens zijn verkiezing­scampagne liet Trump bijvoorbee­ld blijken dat hij graag relaties wil aanknopen met Taiwan. Maar na een gepikeerde reactie van Peking, dat Taiwan beschouwt als een opstandige provincie van China, bond Trump snel in en keerde hij terug naar het één-China-beleid van zijn voorganger­s. Op korte termijn lijken de economisch­e belangen van de beide grootmacht­en nog te groot om op een harde confrontat­ie aan te sturen. Voor China is de export naar de VS cruciaal. Trump daarentege­n ergert zich aan het enorme handelstek­ort van 347 miljard dollar met China. Hij vindt dat de Chinezen de markt verpesten met hun goedkope exportarti­kelen en dreigde tijdens zijn campagne met een importtari­ef van 45%.

Gevaarlijk voor Europa

Hoe de relatie tussen de VS en China verder zal evolueren, is nog een vraagteken. Het wederzijds­e wantrouwen is in elk geval groot. En Peking wil een partnersch­ap tussen gelijken, maar dat strookt helemaal niet met het temperamen­t van Donald Trump. Als de Chinezen van de VS niet krijgen wat ze willen, dan zullen ze verdere toenaderin­g zoeken tot Rusland. En dan ontstaat er een situatie die ook zeer gevaarlijk is voor Europa.

Geen geduld

Dat president Trump niet van plan is om veel geduld te tonen ten opzichte van de andere wereldmach­ten, heeft hij gisteren zeer duidelijk gemaakt aan de Russische president Poetin. En eerder deze week zond hij aan Peking de boodschap dat hij het probleem van Noord-Korea (dat over enkele jaren klaar zou zijn om kernrakett­en af te vuren op de Amerikaans­e westkust) desnoods alleen zal oplossen, zonder steun van China. Aan de Europese Unie lijkt Trump helemaal lak te hebben. Dat bleek al toen hij de Britse pre- mier Theresa May ostentatie­f als eerste staatshoof­d uitnodigde in het Witte Huis, terwijl Barack Obama na de beslissing over de Brexit had gezegd dat de Britten achterin de rij mochten gaan staan. De NAVO noemt Trump een verouderde organisati­e met foute prioriteit­en. Hij wil een offensieve coalitie om de internatio­nale terreur te bestrijden. En daarvoor eist hij dat elke NAVO-lidstaat bereid is om 2% van zijn bbp te investeren in defensie. Als de Europese landen niet op deze buitenspor­ige eis ingaan, dan dreigt Trump de Amerikaans­e bijdrage aan de NAVO terug te schroeven. En dan wordt de Europese Unie nog een stuk zwakker bij het beschermen van haar buitengren­zen.

Gescoord in de VS

Donald Trump mag zich dan niet bepaald populair maken in de rest van de wereld, maar blijkbaar heeft hij in zijn eigen land deze week wel gescoord. De reacties van de Amerikaans­e media op het bombardeme­nt in Syrië waren bijna unaniem positief. Het Congres had wel eerst geconsulte­erd willen worden. Die opsteker kan Trump goed gebruiken, nadat hij gezichtsve­rlies had geleden met de mislukte afschaffin­g van Obamacare en met de juridische afwijzing van zijn plan om de immigratie­regels te verstrenge­n.

Volgens haviken in het Witte Huis kunnen de VS best niet te lang wachten met een confrontat­ie met China, omdat de winstkanse­n elk jaar slinken.

 ?? FOTO AFP ?? Presidente­n Xi Jinping en Donald Trump schudden elkaar de hand tijdens hun eerste officiële ontmoeting donderdag. Maar achter de vriendelij­ke façade schuilt een keiharde machtsstri­jd.
FOTO AFP Presidente­n Xi Jinping en Donald Trump schudden elkaar de hand tijdens hun eerste officiële ontmoeting donderdag. Maar achter de vriendelij­ke façade schuilt een keiharde machtsstri­jd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium