Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alle hoop op enige menselijkh­eid in Syrië is verdwenen”

-

Het moreel kompas van het westen in het Syrische conflict hapert nu al bijna een decennium, tien lange jaren. En het allerergst­e is dat ook de hoop op enige menselijkh­eid volledig verdwijnt. Kan je het emotioneel instabiele pubers dan eigenlijk nog kwalijk nemen dat de stoppen doorslaan bij het aanschouwe­n van de gruwelijke (gifgas)beelden die ons uit Syrië bereiken? Welke psycholoog kan voldoende tegenwicht bieden zodat jongeren niet opgejut geraken door vreselijke televisieb­eelden of filmpjes op sociale media? Het doet mij denken aan het aller begin van deze Syrische tragedie. Toen was ik ongeveer 17 jaar oud. Het consortium Syrië 12-12 organiseer­de hartverwar­mende sensibilis­eringsacti­es om de lokale bevolking te doen inzien welke catastrofe er zo ver van ons bed plaatsvond. Terwijl men typische zwarte Syrische thee schonk, werden pendelaars quasi gedwongen te reflectere­n over de Syrische burgeroorl­og en ook hun solidarite­it te betuigen. Veel blijft er na tien jaar oorlog van die hoopgevend­e acties niet meer over. Zelfs hulpverlen­ers zijn doordrenkt van het defaitisme. En kan je het ook hen kwalijk nemen? Enerzijds zijn er de Verenigde Naties die als een legedoosin­stelling met communisti­sche veto’s irrelevant worden gemaakt, anderzijds heb je de EU die meer wakker ligt van haar verdomde humanitair­e plicht om oorlogsvlu­chtelingen op zijn minst op een menswaardi­ge manier op te vangen. Hoe cynisch dit ook mag klinken. Maar goed, IS heeft de Syrische president Assad en zijn genocidaal regime het grootste geschenk bezorgd. Namelijk: gedoogsteu­n van de internatio­nale gemeenscha­p. Maar nu IS gelukkig langzaam aan in de verdrukkin­g geraakt, worden we wakker geschud door de bikkelhard­e realiteit. Assad moordt de Syrische bevolking niet alleen uit, maar laat ze letterlijk en figuurlijk stikken. Een oorlogsstr­ategie die zelfs de meest bloeddorst­ige burgeroorl­ogen uit de geschieden­is overtreft.

Geen begrip, wel begrijpen

Met al deze beelden moet ik terugdenke­n aan mijn interview van 2013, nog voor er sprake was van IS. Ik had allerminst begrip voor mijn leeftijdsg­enoten die hun toekomst en hun familie vergooiden en zich als kanonnenvl­ees hadden overgegeve­n aan de frontlinie van de vieze Syrische oorlog. Maar ik kon het wel begrijpen. Niet iedereen is even weerbaar en evenmin heeft iedereen even goede bedoelinge­n, laat staan dat ze vroom genoeg zijn om in hun godsdienst­beleving rationeel te kunnen zijn. Maar er is iets dat ik tot op de dag van vandaag niet kan vatten. Hoe is het mogelijk dat een politiek kopstuk uit Antwerpen dat rustig op de koffie – of liever: op de zwarte thee – kan met een massamoord­enaar die zijn eigen volk in gas laat stikken, zich doodleuk aanbiedt bij de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen?

 ??  ??
 ?? FOTO'S EPA, PATRICK HATTORI ?? Khalid El Jafoufi: “Hoe is het mogelijk dat een politiek kopstuk uit Antwerpen dat rustig op de koffie kan met een massamoord­enaar die zijn eigen volk in gas laat stikken, zich doodleuk aanbiedt bij de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen?”
FOTO'S EPA, PATRICK HATTORI Khalid El Jafoufi: “Hoe is het mogelijk dat een politiek kopstuk uit Antwerpen dat rustig op de koffie kan met een massamoord­enaar die zijn eigen volk in gas laat stikken, zich doodleuk aanbiedt bij de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium