Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reclamebor­den zorgen voor frisse lucht en drinkbaar water

- (pvdp)

De Japanse autofabrik­ant Toyota heeft in de Verenigde Staten 37 reclamebor­den geplaatst die verontrein­igde lucht zuiveren. Hoewel het om een publicitei­tsstunt gaat – want Toyota wil op die manier milieuvrie­ndelijke auto’s promoten – werkt het systeem wel degelijk.

De reclamebor­den zuiveren maandelijk­s de uitstoot van 5.285 auto’s en doen smog en zure regen in de buurt van de installati­es afnemen. De reclamebor­den zijn uitgerust met een aantal filters. Die zuigen de vervuilde lucht op om die vervolgens schoon opnieuw uit te stoten. Milieugroe­peringen noemen de actie van Toyota enigszins ironisch, maar zien wel duidelijk voordelen in het systeem. Wereldwijd staan er enkele honderden miljoenen reclamebor­den op en naast wegen. Als die allemaal uitgerust worden met een filtersyst­eem, zou dat wel degelijk voor schonere lucht zorgen. Toch geven de milieugroe­peringen er de voorkeur aan dat autofabrik­anten sneller en meer investeren in duurzame auto’s.

Even effectief als 1.200 bomen

Het is niet de eerste keer dat een reclamebor­d dienstdoet als zuiverings­installati­e. De Technologi­sche Universite­it in Peru plaatste in 2014 al een aantal borden in de hoofdstad Lima. En die borden gingen zelfs nog een stapje verder dan de reclamebor­den die nu in de VS staan. De reclamepan­elen in Peru verwerken vervuilde lucht in een watertank. Chemische processen zorgen ervoor dat het water opnieuw wordt omgezet in frisse lucht. Volgens de projectlei­der van de universite­it is dergelijk reclamebor­d even effectief als 1.200 bomen. Eerder werden in Peru al succesvoll­e testen uitgevoerd om via een filtersyst­eem achter een reclamebor­d vervuilde lucht om te zetten in drinkwater. Het systeem werkt, maar moet nog verder verfijnd worden. De bedoeling is om op termijn met dit systeem arme wijken te voorzien van drinkwater.

 ?? FOTO TOYOTA ?? Toyota adverteert in de Verenigde Staten met luchtzuive­rende reclamebor­den.
FOTO TOYOTA Toyota adverteert in de Verenigde Staten met luchtzuive­rende reclamebor­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium