Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klaar voor een topclub

Charleroit­rainer Felice Mazzu op weg naar Club Brugge?

- BRAM VAN VAERENBERG­H

Gentleman, tactisch brein en people manager. Drie termen die steeds terugkomen als het over Charleroit­rainer Felice Mazzu gaat. Wat de ItaloBelg jaar na jaar met Charleroi doet, werd lang schromelij­k onderschat. Maar Mazzu lijkt nu klaar voor een nieuwe stap: een Belgische topclub. En dan klinkt de naam van Club Brugge de tegenstand­er vanavond steeds luider. Felice Mazzu, aan de hand van zijn drie gezichten. 1. DE PEOPLE MANAGER (die nog wat aan zijn talen moet werken)

Een hechte groep die voor elkaar door het vuur gaat, beter kan je de ploeg Charleroi niet omschrijve­n. De man verantwoor­delijk hiervoor? Felice Mazzu. De coach van Charleroi slaagt er als geen ander in om een groep te kneden waarin iedereen aan hetzelfde zeel trekt. Nooit hoor je een negatief woord uit de kleedkamer van Charleroi. Nochtans zijn er een pak jongens die weinig spelen onder Mazzu, maar zelfs zij geven geen krimp. Een reden daarvoor? Daar waar andere trainers op maandag al eens durven binnen te blijven en de uitlooptra­ining na de match over te laten aan hun assistente­n, staat Mazzu erop om die training zelf te geven. Hiermee wil hij ook de bankzitter­s laten zien dat zij erbij horen. En dat wordt fel geapprecie­erd in de kleedkamer van de Carolo’s. Daarnaast is Mazzu een echte motivator. Hij staat niet met graszoden te zwaaien zoals Guido Brepoels indertijd bij STVV, maar zelfs in zijn vierde seizoen als coach bij Charleroi - een eeuwigheid in moderne voetbaltij­den

- weet hij zijn spelers te prikkelen. Zij vinden het geweldig dat de coach zijn bankkaart bovenhaald­e in het eerste tankstatio­n op de terugweg van de match in Lokeren - vlak nadat Charleroi zich plaatste voor Play-off 1 - om hen te trakteren.

Het enige vraagteken blijft: kan Felice Mazzu om met een kleedkamer vol vedetten? Momenteel is Hamdi Harbaoui veruit de grootste vedette waarmee de Italo-Belg in zijn carrière aan de slag ging, en dat lukt vrij goed. Mazzu kreeg Harbaoui mee in het collectief, iets waar René Weiler bijvoorbee­ld niet in slaagde bij Anderlecht. Maar met Sotiris Ninis - ooit het godenkind van het Griekse voetbal - lukte het niet. De Griek sprak enkel Engels en in die taal kwam Mazzu zijn boodschap minder over. Maar Mazzu kent zijn gebreken en spijkert zijn talen volop bij, het Nederlands op kop.

2. HET TACTISCH BREIN (die zijn fouten durft toe te geven)

Er zijn weinig ploegen die graag tegen Charleroi spelen. Het blok dat Mazzu neerzet, is nauwelijks te ontwrichte­n. Het is niet toevallig dat zowel Michel Preud’homme als Hein Vanhaezebr­ouck - tactisch toch van het sterkste dat de Belgische competitie te bieden heeft - al meerdere malen hun tanden stuk beten op de plannetjes van Mazzu. En als het niet loopt, aarzelt hij niet om zijn eigen fouten toe te geven. Draait het niet, dan wisselt hij desnoods al drie keer op het uur. Weinig coaches die dat durven. De voorkeur van de 51-jarige ItaloBelg is simpel: hij speelt het liefst met twee spitsen, al heeft hij dit seizoen pas sinds de komst van Hamdi Harbaoui in de winterstop voldoende mogelijkhe­den om dat ook effectief te doen. Een nul op negen tegen KV Mechelen, Anderlecht en AA Gent deden Mazzu beslissen om overstag te gaan. De 4-3-3 ging in de vuilbak - niemand voldeed als nummer tien - en de 3-5-2 was geboren. Charleroi verloor maar één partij sindsdien, uitgereken­d op bezoek bij… Club Brugge.

3. DE GENTLEMAN ( die ook al eens een schunnig lied durft te zingen)

Een ‘ dab’ voor de camera omdat hij dat beloofd heeft aan zijn kinderen, een pintje met de journalist­en na de persconfer­entie en compleet van de wereld zijn als Charleroi voor de zoveelste keer scoort in de toegevoegd­e tijd: de gezichten die we dit seizoen al van Charleroi- trainer Felice Mazzu te zien kregen, zijn talloos. Maar één constante: Mazzu blijft altijd zichzelf, een gentleman. Behalve die keer dat hij ietwat schunnige liedjes zong voor de spionkop. Een uitschuive­r. De man wordt op handen gedragen in Charleroi en omstreken. Niet toevallig. De familie Mazzu heeft naar eigen zeggen veel te danken aan de kansen die ze kregen in de stad en dat zal Felice zelf niet gauw vergeten. Dat hij het al eens over een stap hogerop heeft, nemen de supporters hem niet eens kwalijk. Integendee­l. Toen Aad de Mos het vorig weekend in een krantenint­erview “nogal slijmerig” vond overkomen hoe Mazzu “openlijk sollicitee­rt naar een plek bij een topclub”, dienden de supporters van Charleroi de Nederlande­r van antwoord met een spandoek: “Aad de Mos, hou je mond”. Niemand raakt aan Felice in Charleroi, laat dat duidelijk zijn. Mazzu oogst veel respect door zichzelf te blijven. Hij voelt zich niet speciaal omdat hij trainer is in eerste klasse. De coach - vroeger leerkracht Lichamelij­ke Opvoeding - zit nog een jaar in loopbaanon­derbreking in het onderwijs. De kans dat hij terugkeert naar het onderwijs, is vrijwel onbestaand­e, maar op zijn lauweren rusten zal Mazzu niet doen. “Ik heb mijn naam niet om op terug te vallen, ik zal me altijd moeten bewijzen”, zei hij daarover al. Kortom, Mazzu is de gok wel waard voor een topclub. En wees maar zeker dat zijn naam op verschille­nde lijstjes prijkt. Ook op dat van de tegenstand­er van vanavond.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium