Gazet van Antwerpen Stad en Rand

”Ik heb de juiste keuze gemaakt”

Jens Cools betreurt degradatie van ‘zijn’ Westerlo maar is gelukkig op Freethiel

- WIM HOUTTEQUIE­T

Jens Cools trok afgelopen zomer van de stille Kempen naar het zoete Waasland. De 26jarige Kempenaar voelt zich duidelijk in zijn sas op de Freethiel. De mens en de voetballer in vier gedaanten. 1. Verrijkte Kempenaar b

Jens Cools is een Kempenaar in hart en nieren. De sympathiek­e voetballer verliet na 19 seizoenen zijn Westerlo om bij Waasland-Beveren verder te timmeren aan zijn carrière. Maar uit het oog betekent zeker nog niet uit het hart. “Weet je, in Westerlo heb ik veel mooie momenten beleefd”, vertelt hij. “De degradatie dit seizoen greep mij dan ook erg aan. Uiteraard hoopte ik dat Westerlo in eerste klasse A bleef, maar dat is jammer genoeg niet gelukt. Enerzijds is dat meevoelen logisch aangezien ik nog een bepaalde affiniteit heb met de club. Anderzijds bevestigt het dat ik de juiste keuze gemaakt heb. Bij Westerlo zat ik in mijn comfortzon­e. Ik kende de club vanbinnen en vanbuiten, nu moet ik mij opnieuw bewijzen. Dat heeft mij als voetballer, maar zeker als mens enorm verrijkt.”

2. Familieman in hart en nieren

Cools is een familieman pur sang en hij beschouwt zijn familie als drijvende kracht achter zijn carrière. “Ik hecht veel belang aan familie. Langs beide kanten van de familie heb ik een goed contact en we komen geregeld samen. Tijdens de wedstrijde­n zakt er ook altijd een hele delegatie af, zelfs bij uitwedstri­jden. Die onvoorwaar­delijke steun geeft mij een extra drive om te presteren. Goed of slecht, ze zullen er altijd voor me zijn, dat bedoel ik. En wat er ook gebeurt, ik weet dat ik altijd op hen kan terugvalle­n, zeker in mindere periodes. Die steun is op sportief en menselijk vlak erg belangrijk om te presteren.”

3. Hardwerken­de modelprof

Cools plooit zich altijd dubbel in functie van de ploeg en je zal hem nooit horen zeuren. “Dat heeft me net zover gebracht. Ik probeer er ook voor te leven. Als het dan eens misloopt, kan ik mezelf ook weinig verwijten.” “Timmy Simons is echt een voorbeeld. Voor zijn carrière zou ik direct tekenen, voor hem heb ik altijd veel bewonderin­g gehad. Misschien omdat ik wel eens vergeleken word met hem door zijn manier van voetballen. Niet te veel tierlantij­ntjes en er vol voor gaan, al staat hij natuurlijk wel een niveautje hoger. Maar het is een streefdoel, al weet ik niet of mijn lichaam het zolang zal volhouden. Wat hij op 40- jarige leeftijd presteert, is bewonderen­swaardig.”

4. Infiltrere­nde stofzuiger

Cools is een ideale schakel tussen de verdedigin­g en de aanval. “Persoonlij­k ligt de nummer 8-positie mij het best. Ik ben niet de meest technische speler, die het moet hebben van mooie schaarbewe­gingen. Daar zijn andere spelers voor. Maar ik heb wel een uitstekend recuperati­evermogen en een goede pass in de voeten. Toch niet onbelangri­jk op het middenveld. Ik heb geen probleem om mij in die rol te schikken en mij weg te cijferen voor de ploeg. Die rol is mij op het lijf geschreven en ook een van de redenen waarom Waasland-Beveren me heeft aangetrokk­en.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jens Cools wint tegen Genk een duel met Pozuelo.
FOTO PHOTO NEWS Jens Cools wint tegen Genk een duel met Pozuelo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium