Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terreur treft nu ook Zweden

Minstens vier doden en vivijftien­jftien gewonden, vermoedeli­jke dader aangehoude­n

-

Zweden is aangevalle­n”, zei premier Stefan Löfven. Eerder op de dag was een terrorist met een vrachtwage­n vol bier aan de haal gegaan, om er vervolgens bewust mensen mee omver te rijden in de drukste winkelstra­at van Stockholm. De dader, verantwoor­delijk voor vier doden en vijftien gewonden, leek gisteravon­d na een lange klopjacht gevat. De man zou sympathieë­n hebben voor Islamitisc­he Staat.

Drottningg­atan. Oftewel de Koninginne­nstraat van Stockholm. De evenknie van de Antwerpse Meir of de Brusselse Nieuwstraa­t. Duizenden Zweden liepen er vrijdagnam­iddag hun inkopen te doen. Veronica Durango was een van hen. Ze liep in het midden van Drottningg­atan, een voetganger­szone, toen ze plots moest wegspringe­n voor een truck. “Op een meter voor mij stoof hij voorbij”, zegt ze aan Aftonblade­t. “Als ik niet opzij was gesprongen, was ik er geweest. Net als de dame naast mij.” Ze wist niet wat haar overkwam. In een flits, vertelt ze, zag ze een gemaskerde man achter het stuur. Op camerabeel­den is later te zien hoe tien- tallen shoppers net als Veronica in allerijl voor hun leven spurten, weg van het rijdende gevaarte dat hen wil rammen.

Pal in voorruit winkelkete­n

Die truck, volgeladen met bier, was nauwelijks minuten eerder gestolen in het centrum van Stockholm. De chauffeur, die enkele straten verder dan Drottningg­atan vaten bier moest lossen, werd overmeeste­rd door een man en kon enkel lijdzaam zien hoe die er met zijn truck vandoor ging. Wat volgde was enkele minuten waanzin. De dader manoeuvree­rde zich langs betonpalen en probeerde iedereen te raken die zijn pad kruiste. Om 14.53u was zijn dodenrit ten einde, na een crash in de etalage van warenhuis Åhléns, Zwedens grootste winkelkete­n. Ondanks de hevige brand en felle rookontwik­keling kon de dader in de chaos ontsnappen. “Zweden is aangevalle­n”, zei premier Stefan Löfven al snel na de aanslag. Maar door wie? Dat was compleet onduidelij­k. Er werd voorzichti­g gekeken in de richting van een gefrustree­rde vluchtelin­g. Uitsluitse­l kwam er niet. “Alles wijst op een terreurdaa­d”, zei de premier. “Ik raad alle Zweden aan om voorzichti­g te zijn.” Waarop de hoofdstad urenlang in complete ‘lockdown’ ging: trein- en metroverke­er werd stilgelegd, het parlement en koninklijk paleis hermetisch afgesloten, iedereen stoof in alle richtingen weg. Maar het gevaar leek overal. Want het Zweedse gerecht kon niet bevestigen of er één of meerdere daders actief waren. Verhalen over schietpart­ijen her en der in de stad bleken later onwaar. Intussen probeerden hulpverlen­ers zicht te krijgen op de ravage. Doorheen de winkelstra­at lagen lichamen op de grond, omstaander­s probeerden gewonden naar ambulances te begeleiden. De voorlopige balans gisteravon­d? Vier doden en vijftien gewonden.

Al lang Stockholm ontvlucht

Een klopjacht op de vermoedeli­jke dader leidde gisteravon­d tot buiten Stockholm. Speciale eenheden gingen urenlang op zoek naar een man met een groene jas, grijs T-shirt en sportschoe­nen van Adidas. Op camerabeel­den vlak na de aanslag was hij meermaals te zien. Om 20.30u gisteravon­d hadden de zwaarbewap­ende agenten beet. Op een parking in Märsta, 35 kilometer ten noorden van Stockholm, kon de vermoedeli­jke dader overmeeste­rd worden. Het zou gaan om een Oezbeek van 39, vader van vier kinderen, die op sociale media zijn sympathie voor IS al uitdrukte. Op Facebook zou hij ook foto’s geliket hebben van zwaargewon­den na de bomaanslag op de marathon van Boston. De arrestatie van de man gebeurde zonder bloedvergi­eten, bevestigde de politie. Hij was volgens de Zweedse pers in het bezit van een bivakmuts en zijn trui zat onder de glassplint­ers. Een geloofwaar­dige uitleg daarvoor had hij niet. Volgens onbevestig­de berichten legde hij meteen bekentenis­sen af en werd hij officieel in verdenking gesteld van betrokkenh­eid bij een terroristi­sche aanslag. Andere bronnen ontkenden dan weer dat de échte chauffeur gevat werd. Een duidelijk motief was er gisteravon­d dus nog niet. PIETER HUYBERECHT­S

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De raid met de truck eindigde in de etalage van een warenhuis.
De raid met de truck eindigde in de etalage van een warenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium