Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bart De Wever en Linde Merckpoel,

Burgemeest­er Bart De Wever en radioprese­ntatrice Linde Merckpoel lopen

-

straks (even) zij aan zij in marathon

I

k geef je op 23 april de sleutel van het stadhuis, neem gerust een douche en zet al thee. Tegen dan ben ik hopelijk ook over de finish geraakt.” Zo reageert Bart De Wever wanneer hij Linde Merckpoel hoort vertellen dat ze de marathon van de Antwerp 10 Miles wil afwerken in minder dan 3 uur en 45 minuten. Een gesprek over loperssoli­dariteit, vaseline op de tepels en een nieuwe Antwerpse marathon met koekjes en bier.

De ene doet het op doktersvoo­rschrift om te vechten tegen de kilo’s, de ander uit puur genot. Bart De Wever en Linde Merckpoel lopen beiden om totaal verschille­nde redenen, maar op 23 april staan ze wel samen aan de start van de 42 kilometer in Antwerpen. Merckpoel voor haar tweede marathon, De Wever maakt zijn debuut op die afstand. Haar doel: minder dan 3 uur en 45 minuten. Zijn doel: liefst een halfuur voor de wedstrijdl­imiet van vijf uur finishen. “Anders moeten ze me van het parcours komen plukken.”

Met de marathon over twee weken al op de agenda: hoe is het gesteld met de zenuwen? De Wever: Ik ben verschrikk­elijk zenuwachti­g. Ik heb al twee keer meer dan dertig kilometer getraind en dat lukt ondertusse­n goed, maar de finish halen na 42 kilometer, ik wil het me nog zien doen. Een marathonlo­per vertelde me ooit dat hij na veertig kilometer moest opgeven. Hij raakte geen stap meer verder. Van zulke verhalen krijg ik ongeloofli­jk veel stress. Er spoken ook scenario’s als een diarree-aanval of braakneigi­ngen door mijn hoofd. Het Rivierenho­f ligt ongeveer op 35 kilometer. Ik weet niet goed waarom, maar ik ben bang dat ik net daar in elkaar zal stuiken. Merckpoel: Het komt zeker goed! Op het moment zelf ga je het evenementi­ële gevoel hebben van de wedstrijd en hoor je de supporters langs de kant. Daarop geraak je al heel ver. Bij mij moet de stress nog komen. De ochtend zelf en de dag ervoor ga ik strontzenu­wachtig zijn, dat weet ik nu al.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium