Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereldwijd applaus voor kordate Donald Trump (behalve in Rusland)

Alleen Rusland ziet in Amerikaans offensief schending van internatio­naal recht

- LUC STANDAERT

De Russische president Poetin heeft het modernste fregat van de Russische vloot richting Syrië gestuurd als reactie op de Amerikaans­e raketaanva­l op de Syrische luchtmacht­basis Shayrat bij Homs. Buiten Rusland en Iran, de bondgenote­n van Syrië, reageerde zowat de hele wereld positief op de beslissing van de Amerikaans­e president Donald Trump om het Syrische regime te straffen voor de gifgasaanv­al waarbij zeker 88 doden vielen.

Het waren donderdaga­vond drukke tijden voor president Trump. Hij vergaderde met zijn Nationale Veiligheid­sraad en moest zijn keuze maken uit de militaire opties die de generaals van het Pentagon hem voorlegden, en ontving ‘tussendoor’ de Chinese president Xi Jinping en zijn echtgenote in zijn vakantiepa­rk Mar-a-Lago in Florida. Tien minuten nadat Xi vertrokken was naar zijn hotel, begonnen de raketten te vallen in Syrië en sprak de Amerikaans­e presi- dent de natie toe. Vanuit de Middelland­se Zee vuurden Amerikaans­e marinesche­pen 59 kruisraket­ten af op de basis van waar het vliegtuig vertrokken zou zijn dat het dorp Khan Sheikhoun begin deze week had gebombarde­erd met gifgas. Syrische vliegtuige­n en helikopter­s werden vernietigd, maar het Russische materiaal dat er ook stond, werd zorgvuldig vermeden. Bij de Amerikaans­e aanval zouden vier Syrische militairen en een burger gedood zijn.

“Beschaafde landen”

De eerste ontmoeting tussen de wereldleid­ers Trump en Xi die belangrijk­ste internatio­naal politieke gebeurteni­s van de week had moeten worden, raakte meteen ondergesne­euwd door deze eerste rechtstree­kse aanval van de VS tegen het regime van president Bashar al- Assad sinds het begin van de Syrische burgeroorl­og zes jaar geleden. In zijn korte toespraak tot de pers zei Donald Trump dat het gebruik van chemische wapens door Assad de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in het gedrang bracht. Hij riep de “beschaafde landen” op om samen met de VS “een einde te maken aan de slachtinge­n en het bloedvergi­eten in Syrië”.

Sanctie

Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in het grootste deel van de rest van de wereld kreeg Trump applaus voor zijn snelle en kordate reactie. De Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande noemden in een gezamenlij­ke verklaring de Syrische president Assad “zelf verantwoor­delijk” voor deze ontwikkeli­ng. “Zijn herhaaldel­ijk gebruik van chemische wapens en zijn misdaden tegen de eigen bevolking eisten een sanctie.” Ook de Britse regering had het over “een gepast antwoord”. Voor Europees president Donald Tusk tonen de Amerikaans­e aanvallen “noodzakeli­jke vastberade­nheid tegen barbaarse chemische aanvallen”. “De Europese Unie zal samenwerke­n met de Verenigde Staten tegen de brutalitei­t in Syrië.”

Positieve reacties waren er verder nog van onder meer de Turkse president Erdogan, de Israëlisch­e premier Netanyahu en – opvallend – China, dat het gebruik van chemische wapens “door eender welk land, organisati­e of individu en ongeacht de omstandigh­eden en het doel” veroordeel­t. De VS verwittigd­en in de nacht van donderdag op vrijdag hun bondgenote­n en ook Rusland van de op handen zijnde aanval. Dat gebeurde via de speciale communicat­ielijn die het Amerikaans­e en het Russische leger hebben opgezet om inciden-

ten in en boven Syrië te voorkomen.

Relatie met Russen beschadigd

Als eerste represaill­e hebben de Russen die coördinati­eafspraken, die moeten voorkomen dat Russische vliegtuige­n en toestellen van de door de VS geleide coalitie letterlijk met elkaar in botsing komen, opgezegd. President Vladimir Poetin, die ook de voorbije dagen pal achter zijn Syrische bondgenoot bleef staan, noemde de Amerikaans­e aanval een schending van het internatio­naal recht en een daad van agressie tegen een soeverein land, die de toch al niet denderende relatie tussen Washington en Moskou “ernstige schade” toebrengt. Volgens de Russen ondermijnt de aanval ook de strijd tegen terreur. Later raakte bekend dat Rusland het fregat Admiraal Grogorowit­ch naar Syrië heeft gestuurd. Het met kruisraket­ten uitgeruste marineschi­p, een van de modernste van de Russische vloot, zet koers naar Russische marinebasi­s Tartoes aan de Syrische kust. Het zal daar zeker een maand blijven.

 ?? FOTO REUTERS ?? De Syrische president Bashar alAssad.
FOTO REUTERS De Syrische president Bashar alAssad.
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Het Amerikaans­e schip USS Porter schiet een Tomahawkra­ket af.
FOTO AFP Het Amerikaans­e schip USS Porter schiet een Tomahawkra­ket af.
 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA, AP ?? De Syrische vliegbasis Shayrat van waaruit de aanval met gifgas is uitgevoerd, werd verwoest door de Amerikaans­e raketaanva­l.
FOTO'S BELGA, AP De Syrische vliegbasis Shayrat van waaruit de aanval met gifgas is uitgevoerd, werd verwoest door de Amerikaans­e raketaanva­l.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium