Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V en Open Vld snoeihard voor N-VA

Homans urenlang in de vuurlinie, Demir moet nog altijd excuses aanbieden De NVA werd maandag op twee fronten onder vuur genomen door zijn regeringsp­artners. In het Vlaams Parlement namen CD&V en Open Vld minister Homans op de korrel over haar moskeebele

- (dh)

Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) moest gisternami­ddag urenlang haar beslissing verdedigen voor het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen. Daarbij leek het wel of de coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld zich voor de gelegenhei­d hadden aangeslote­n bij de oppositie. Zo drong Open Vld-fractielei­der Bart Somers aan op een “structurel­e aanpak” in plaats van “dagjes- en spektakelp­olitiek”. CD&V’er Ward Kennes vond dat Homans niet afdoende had kunnen motiveren waarom ze die ene moskee van Diyaneth wel aanpakt en de twaalf andere niet.

Homans zelf gaf geen krimp en zei dat de Fatih-moskee nu eenmaal de enige was die genoemd werd in een rap- port van de Staatsveil­igheid. Haar positie kwam niet in gevaar, ook al omdat alle partijen het erover eens zijn dat inmenging vanuit Turkije via de moskeeën ontoelaatb­aar is.

Het conflict over de beschuldig­ingen van federaal staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA) aan het adres van “moslimpart­ij” CD&V dreigt meer averij aan te richten. Demir meende zondagavon­d dat het incident gesloten was na haar knieval tegenover premier Charles Michel (“ik aanvaard de kritiek van de premier”). Maar de CD&V eist nadrukkeli­jker verontschu­ldigingen en dreigt ermee Demir het vertrouwen niet te geven als ze na de paasvakant­ie haar beleidsnot­a voorstelt.

CD&V dreigt met een regeringsc­risis als NVA zich niet excuseert voor de zware beschuldig­ingen aan hun adres. Maar voorzitter De Wever houdt de lippen voorlopig stijf op elkaar. Als geen van beide partijen beweegt, zit premier Michel met een reusachtig probleem.

“Incident gesloten”, tweette N-VA-staatssecr­etaris Zuhal Demir na de uitbrander die ze kreeg van premier Charles Michel. “Incident níét gesloten”, maakt CD&V nu duidelijk. Voorzitter Wouter Beke en co laten de zware beschuldig­en aan het adres van hun partij niet zomaar passeren. Dat Demir de Vlamingen zelfs letterlijk “waarschuwd­e” voor “moslimpart­ij” CD&V hakte er diep in. “Dit is een regeringsl­id dat de Vlamingen wáárschuwt voor haar eigen coalitiepa­rtner. Dat hebben we echt nog nooit meegemaakt”, klinkt het nog altijd furieus. “Daarmee zegt N-VA haar vertrouwen in ons als coalitiepa­rtner eigenlijk volledig op, we kunnen dat toch niet anders interprete­ren?”

Demir verontschu­ldigde zich zondag wel bij de premier en beloofde haar communicat­ie te temperen, maar die “halve excuses” zijn niet voldoende. CD&V eist nog altijd publieke verontschu­ldigen én is bereid om het verder op de spits te drijven. “Als de staats- secretaris geen vertrouwen heeft in een coalitiepa­rtner, hoe kan dan het omgekeerde mogelijk zijn”, klinkt het dreigend bij de partijtop. Daar dreigen ze met een boycot van de beleidsnot­a die de gloednieuw­e staatssecr­etaris na de paasvakant­ie nog moet voorstelle­n. Die nota moet nog goedgekeur­d worden om het vertrouwen te krijgen van een meerderhei­d.

Spierballe­ngerol

CD&V zegt ook bereid te zijn om het conflict op de spits te drijven als er toch geen excuses komen. “Het is echt niet te onderschat­ten wat haar uitspraken van boven tot onder de partij hebben teweegge- bracht”, klinkt het fel.

Maar voorlopig maakt het spierballe­ngerol weinig indruk op N-VA. Ook na een paar onderlinge telefoontj­es tussen CD&V-voorzitter Beke en Zuhal Demir zelf – de twee zitten naast elkaar en kennen elkaar eigenlijk wel goed – is geen van beide voorlopig bereid om over de brug te komen. N-VAvoorzitt­er Bart De Wever zegt ook “niet te willen reageren op anonieme dreigement­en”.

Premier Charles Michel (MR) hield het escalerend­e conflict tussen zijn coalitiepa­rtners ook gisteren nog nauwletten­d in de gaten. Hij lijkt nu vooral te hopen dat de discussie in de vakantie wel koelt zonder blazen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zuhal Demir.
FOTO PHOTO NEWS Zuhal Demir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium