Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer tweedehand­sspullen door voorjaarss­choonmaak

Bedrijven zoals Troc en 2dehands.be zien hun omzet tijdens paasvakant­ie met 15% stijgen

- PATRICK VAN DE PERRE

In tweedehand­swinkels en op websites die gebruikte spullen aanbieden, is het aanbod de jongste dagen enorm gestegen. Sommigen praten over een omzet die tot 15% hoger ligt. En dat heeft alles te maken met de lente.

Het is een jaarlijks terugkeren­d fenomeen. Als de lente haar intrede doet, begint in veel huishouden­s de grote voorjaarss­choonmaak. Dan willen gezinnen hun oude spullen de deur uit. “Deze periode is naar goede gewoonte de drukste van het jaar”, zegt Lode Smekens, assistent-manager van tweedehand­swinkel Troc aan de Boomsestee­nweg in Wilrijk. “Het aanbod stijgt met 15%. Het zijn dezelfde spullen die altijd worden binnengebr­acht. Maar er zijn ook opvallend meer fietsen en tuinmeubel­s in de aanbieding. Zeker bij mooi weer, zoals vorig weekend, komen er opmerkelij­k meer mensen spullen afleveren.

Ook online handel draait goed

Tijdens de eerste week van de paasvakant­ie waren er tot 17% meer zoekertjes te vinden op websites zoals 2dehands.be in vergelijki­ng met enkele weken geleden. “Het hebben van overbodige spullen geeft ons stress en ‘ontspullen’ helpt ons dan ook om meer ruimte en overzicht te creëren in onze woning. Vaak merken we in deze periode ook dat we ons tuinstel toch wat beu zijn of dat onze kinderen hun speelgoed of fiets ontgroeid zijn”, zegt Petra Baeck, de woordvoers­ter van 2dehands.be.

De zoekertjes­site en Troc deden vorig jaar nog onderzoek naar het schoonmaak­gedrag van gezinnen in deze periode. Daaruit blijkt dat één op de twee Belgische gezinnen zijn woning grondig onder handen neemt in de lente.

In 85% van de gevallen stoten ze daarbij op spullen die ze niet meer nodig hebben of gebruiken en een kwart van hen verkoopt die ook. De beide tweedehand­s- zaken vermoeden dat er dit jaar nog een pak meer Belgen hun overbodige spullen te gelde zullen maken. “De omzetcijfe­rs die we na een week vakantie al zien, bevestigen dit”, zegt Petra Baeck.

Centje bijverdien­en

Vooral meubelen, interieurp­roducten en fietsen worden vaker aangeboden in tweedehand­swinkels. “Ook speelgoed doet het al- tijd goed. We merken dat mensen milieubewu­ster worden en hun spullen minder vaak naar een recyclagep­ark doen. Bovendien kunnen ze via het circuit van de tweedehand­swinkels nog een centje bijverdien­en met hun afgedankte spullen. En dat is altijd mooi meegenomen”, besluit Pierre Boseret, algemeen directeur van Troc.

LODE SMEKENS Troc Wilrijk “Er worden vooral veel fietsen en tuinmeubel­en binnengebr­acht in deze tijd van het jaar.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Assistentm­anager Lode Smekens in de Troc in Wilrijk. “Deze periode is iedere keer opnieuw de drukste van het jaar.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Assistentm­anager Lode Smekens in de Troc in Wilrijk. “Deze periode is iedere keer opnieuw de drukste van het jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium