Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zolang de deuren van de trein maar dichtgaan”

- (wba)

Eén trein, 2.000 reizigers. Hoe is dit mogelijk? Dat willen reizigerso­rganisatie TreinTramB­us en oppositiep­artij sp.a weten van de spoortop. Afgelopen zondag werden 20 opeengepak­te reizigers onwel.

Eigenlijk zijn er maar maximaal 1.720 zit- én staanplaat­sen voorzien op een dubbeldekt­rein met tien rijtuigen van het type M6. Afgelopen zondag zaten er 2.000 reizigers op zo’n trein, op de terugweg van de kust. 20 reizigers hielden het niet meer uit en werden onwel. Daarop is aan de noodrem getrokken.

Opvallend: een treinbegel­eider moet niet controlere­n of de capaciteit van de staanplaat­sen wordt overschred­en. Zelfs als een trein propvol zit, mag de treinbegel­eider vertrekken. “Hij moet er wel rekening mee houden dat de deuren op een veilige manier gesloten kunnen worden en dat hij de vertrekpro­cedure in alle veiligheid kan uitvoeren”, bevestigt Bart Crols, woordvoerd­er van de NMBS.

Bij een dubbeldekt­rein van het type M6 zijn er per rijtuig maximaal 140 zitplaatse­n en 32 staanplaat­sen. “Als 30 mensen moeten rechtstaan, kan dat nog min of meer comfortabe­l. Maar in dit geval waren het er 60 per rijtuig. Dat is onaanvaard­baar”, zegt Jan Vanseveren van reizigerso­rganisatie TreinTramB­us. Ze hebben binnenkort overleg met de spoortop en de nieuwe spoorbaas So- phie Dutordoir over dit incident. Ook oppositiep­artij sp.a stelt zich vragen over de veiligheid. Kamerlid David Geerts gaat bevoegd minister François Bellot (MR) daarover in de Kamer bevragen.

Overmacht

Bij de NMBS loopt een onderzoek hoe dit is kunnen gebeuren. “De trein zat inderdaad overvol. Maar we onderzoeke­n nog of de airco in een van de rijtuigen is uitgevalle­n”, zegt Crols. “Hoe dan ook was de bewuste trein zeer druk bezet. Niet alleen door de drukte aan de kust, maar ook door een eerder persoonson­geval op de spoorlijn. Een geval van overmacht, dus.”

 ?? FOTO VTM ?? Tweeduizen­d mensen zaten zondagavon­d vast in Wontergem nadat er mensen onwel waren geworden op de trein van de kust.
FOTO VTM Tweeduizen­d mensen zaten zondagavon­d vast in Wontergem nadat er mensen onwel waren geworden op de trein van de kust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium