Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Probleem-Homans’ naar regering

CD&V en Open Vld waarschuwe­n dat “spektakelp­olitiek” moet stoppen

- SIMON ANDRIES

Spektakelp­olitiek”, “symboolpol­itiek”, “een gebrek aan empathie”, “een gebrek aan respect voor de Staatsveil­igheid”. Het zijn woorden die zelfs de oppositie niet in de mond neemt, maar wél regeringsp­artijen CD&V en Open Vld over NVAministe­r Liesbeth Homans. Een ontslag is nog niet aan de orde “maar dit zal zéker op de regeringst­afel komen”.

“Met haar communicat­ie kan de minister onze samenwerki­ng met de Turkse inlichting­endiensten in het gedrang brengen en dat kan extra veiligheid­srisico’s met zich meebrengen.” Jaak Raes, de grote baas van de Staatsveil­igheid, was gisteren achter gesloten deuren in het Vlaams Parlement niet mals voor Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Meer zelfs, volgens Raes “ondergraaf­de” de minister de serieux van zijn dienst. Voor coalitiepa­rtners Open Vld en CD&V is daarmee de maat vol. Beide partijen geven nu aan dat het “probleem-Homans” op de regeringst­afel besproken moet worden.

Eerst even terug naar de aanleiding: Homans besliste vorige week “op basis van een rapport van de Staatsveil­igheid” om de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen – de op een na grootste van het land – in te trekken. Maar de conclusies van Homans had de Staatsveil­igheid naar eigen zeggen “nooit zelf getrokken”. Dat ze zo meegesleur­d werden in een politiek statement van Homans, is voor de Staatsveil­igheid meer dan een brug te ver.

Anders en beter

Die conclusie én de gretigheid waarmee Homans haar beslissing in de media bracht, is ook voor CD&V en Open Vld het signaal dat het zo niet verder kan. “We moeten er absoluut voor zorgen dat de integritei­t en de autoriteit van de staatsveil­igheid niet wordt aangetast”, zegt Open Vld-fractielei­der Bart Somers. “De minister moet verdergaan dan de spektakelp­olitiek. Het is niet haar job om stoer te doen, wel om de problemen samen met de lokale besturen en de allochtone gemeenscha­ppen aan te pakken. Ik mis een totaalaanp­ak, ik mis empathie.”

Is Homans dan nog de juiste vrouw op de juiste plaats? “Daar spreek ik mij niet over uit. Wel dat het op een andere manier en beter moet”, laat Somers weinig aan de verbeeldin­g over. Hetzelfde verhaal bij CD&V-fractielei­der Koen Van den Heuvel: “een ontslag is niet aan de orde, maar het is duidelijk dat het anders en beter moet. Nu maakt ze er meer een politiek spelletje van in plaats van de polariseri­ng in onze maatschapp­ij écht aan te pakken.”

Kritiek laten afglijden

Op de forse uitspraken van de Staatsveil­igheid wilde Homans gisteren niet reageren, maar voor de rest laat ze de kritiek van zich afglijden. Ze blijft er ook bij dat ze voldoende reden heeft om de moskee van Beringen niet langer te erkennen, ook al blijkt de bewijslast uit het rapport van de Staatsveil­igheid maar magertjes. “Ik ben als sinds december bezig met het verzamelen van informa-

tie. Ik heb verschille­nde concrete vragen gesteld over álle moskeeen aan mijn federale collega minister van Justitie Koen Geens (CD&V) (bevoegd voor de Staats

veiligheid, red.). Ik kreeg antwoord over een welbepaald­e moskee en ik trad onmiddelli­jk op. Als ik over de andere moskeeen geen antwoorden krijg, kan ik daar ook niet aan doen.”

Voorlopig blijft Homans dus ongenaakba­ar en blijft het vooral geroep. “Ze wordt er openlijk van beschuldig­d dat ze de Staatsveil­igheid ondermijnt en tóch mag ze zomaar blijven zitten”, reageert oppositiep­artij Groen laconiek. “Zo blijft deze regering maar rondjes draaien.”

 ?? FOTO BELGA ?? NVAministe­r Liesbeth Homans zit in het oog van een politieke storm.
FOTO BELGA NVAministe­r Liesbeth Homans zit in het oog van een politieke storm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium