Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Antwerpse moskee in vizier

- (dh, svw)

Vlaams minister Liesbeth Homans (NVA) heeft herhaald dat ze alle door Diyanet beheerde moskeeën kritisch volgt. Dat zijn er naast de Fatihmoske­e in Beringen nog twaalf, waarvan één in Antwerpen.

Het Turkse ministerie van Religieuze Zaken Diyanet financiert de moskeeën en stuurt er imams naartoe. In Antwerpen heeft Diyanet vier moskeeën, waarvan er één, Mehmet Akif Camii in de Dendermond­sestraat, erkend is. Een tweede, Selimiye Camii in Berchem, heeft een vraag tot erkenning lopen.

De eerste moskee riskeert dus ook zijn erkenning te verliezen, aangezien de Staatsveil­igheid stelt dat Diyanet aan politiek en polariseri­ng doet. Al blies Homans gisteren wel warm en koud: pas als nieuwe elementen over individuel­e moskeeën opduiken, zal ze ingrijpen. En – tot haar spijt – lijkt de Staatsveil­igheid niet bezig te zijn met dergelijke dossiers.

Duidelijk is dat de moskeeën ook zonder Vlaamse subsidies gewoon verder functioner­en. “Het financiële speelt inderdaad niet zo’n rol”, zegt Seçmen Akbas van de Turkse sociocultu­rele vereniging Meva. “Maar zo’n erkenning is belangrijk. Wij betalen hier ook belastinge­n, wij willen erbij horen en geen tweederang­sburgers zijn.” Akbas bestrijdt dat in moskeeën aan politiek gedaan wordt. “Moskeeën zijn er om te bidden. In de ontmoeting­splaatsen eromheen wordt wel veel gediscussi­eerd. Mag dat misschien? De mensen zijn er daar absoluut niet op uit om spanningen op te drijven.” De moskeebest­uren menen volgens Akbas dat Homans zich alleen maar wil profileren op kap van de moslims.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium