Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Binnenkort weer boswachter op Kalmthouts­e Heide”

- (vdaa)

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) belooft dat er over enkele weken opnieuw een vaste boswachter actief zal zijn op de Kalmthouts­e Heide. Vorige zaterdag werd er 10 hectare bos en heide aangetast door een vermoedeli­jk aangestoke­n brand.

Net als in de andere Antwerpse natuurgebi­eden geldt op de Kalmthouts­e Heide alarmfase oranje, wat betekent dat het risico op bos- en heidebrand­en zeer groot is. Maar ondanks het grote brandrisic­o, is er al enkele weken geen vaste boswachter meer actief op de heide, omdat de laatste vaste boswachter enkele weken geleden met pensioen is gegaan. Oud-boswachter Mark Schuermans trok gisteren in uw krant aan de alarmbel. “Bij bos- en heidebrand­en is het belangrijk dat de brandweer zijn weg vindt op het enorme terrein. Als er iemand is die het terrein kent, dan is het wel de vaste boswachter. Ik vind het zeer zorgwekken­d dat er tijdens het brandseizo­en geen vaste boswachter aanwezig is op de heide”, stelt Schuermans.

Ook het gemeentebe­stuur van Kalmthout is niet gelukkig met de situatie. Burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V) drong bij het ANB eind vorig jaar al aan om de vertrekken­de boswachter te vervangen. “De boswachter verbleef permanent in de woning in het gebouw van de Vroente. Die woning staat nu leeg, waardoor er niemand aanwezig is op het terrein”, zegt schepen van Milieu Maarten De Bock (CD&V).

Beurtrol

Het ANB zegt begrip te hebben voor de bezorgdhei­d. “De situatie is momenteel niet ideaal”, geeft woordvoerd­er Filip Hubin toe. “Momenteel zetten we boswachter­s in een beurtrol in. Maar over enkele weken zal de Kalmthouts­e Heide opnieuw een vaste boswachter hebben. De aanwerving­en zijn volop bezig.”

Het ANB benadrukt dat niemand zich zorgen hoeft te maken over de veiligheid. “De boswachter speelt een belangrijk­e rol, maar de veiligheid op de heide staat of valt niet met de boswachter. Er zijn ook arbeiders actief en de vervangend­e boswachter­s kennen het terrein ook. Bovendien is de brandtoren permanent bemand door vrijwillig­e brandwacht­ers die speciaal zijn opgeleid.”

 ?? FOTO BFM ?? Zaterdagav­ond woedde er een brand op de Kalmthouts­e Heide waarbij 10 hectare bos en heide werden aangetast.
FOTO BFM Zaterdagav­ond woedde er een brand op de Kalmthouts­e Heide waarbij 10 hectare bos en heide werden aangetast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium