Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als je steelt, verlies je het recht op privacy”

Eén op de vijf handelaars plaatst beelden van crimineel feit online

- JAN STASSIJNS

Eén op de vijf handelaars verspreidt beelden van een crimineel feit dat zich in hun zaak heeft afgespeeld. “De cijfers zijn opmerkelij­k, zeker omdat het een inbreuk is op de privacy van de gefilmde persoon”, zegt NSZvoorzit­ter Christine Mattheeuws.

Uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) bij 493 handelaars blijkt dat 18% van de handelaars die beelden hebben van een crimineel feit dat zich in hun zaak heeft afgespeeld, die beelden op Facebook, YouTube of andere sociale media plaatst of een foto uithangt in de zaak. Het gaat voornameli­jk over winkeldief­stal, inbraak en overval. De cijfers zijn een verdubbeli­ng ten opzichte van vorig jaar.

“Het is een duidelijk teken dat steeds meer handelaars vinden dat de criminelen die deze feiten plegen er nu te gemakkelij­k vanaf komen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “De cijfers zijn opmerkelij­k, want het online plaatsen van videobeeld­en of het uithangen van een foto is een inbreuk op de privacy van de gefilmde persoon. “De overgrote meerderhei­d van de handelaars vindt wel dat het verspreide­n van beelden wettelijk moet worden toegelaten. In Nederland is hierover een wetsvoorst­el ingediend. Daarom pleiten we om, net zoals in Nederland, na te gaan hoe handelaars onder bepaalde voorwaarde­n beelden mogen verspreide­n in hun zaak of via sociale media.”

Afschrikwe­kkend

Uit het onderzoek blijkt ook dat handelaars niet geloven dat het aangeven van een winkeldief­stal iets oplevert. 35% doet steeds aangifte van een winkeldief­stal bij de politie, terwijl 38% dat nooit doet. Volgens heel veel handelaars is het efficiënte­r om het recht in eigen handen te nemen en de beelden te verspreide­n in hun zaak of via sociale media. Dat levert vaak bruikbare tips op en bovendien is dat afschrikwe­kkend voor de dader en worden ook de andere handelaars in de buurt op die manier verwittigd.

86.000 views op Facebook

Guy Buys, zaakvoerde­r van kledingzaa­k Two Store in onder andere Turnhout, Geel, Mol en Diest, zette in het verleden al beelden van een winkeldief­stal online. In 2016, amper twee uur nadat de winkel in Turnhout officieel werd geopend, kreeg Buys al een winkeldief over de vloer. Het Facebookfi­lmpje van de diefstal werd meer dan 86.000 keer bekeken. “En zo is de dader snel gevonden”, vertelt Buys. “Ik heb niet getwijfeld, maar de beelden meteen online gezet. Binnenkort zal ik dat opnieuw doen, want we hebben ook beelden van een diefstal in een winkel van ons in Hasselt. Die dieven hebben geen scrupules, dus dan moet ik die ook niet hebben. Er wordt heel veel gestolen in onze winkels en dat is een grote kost. Ik vind dat het mijn recht is om het heft in eigen handen te nemen. Als je komt stelen, verlies je het recht op privacy.”

GUY BUYS

Zaakvoerde­r Two Store “Die dieven hebben geen scrupules, dus dan moet ik die toch ook niet hebben?”

 ?? FOTO RR ?? Het Facebookfi­lmpje van een winkeldief­stal in Two Store Turnhout vorig jaar werd meer dan 86.000 keer bekeken.
FOTO RR Het Facebookfi­lmpje van een winkeldief­stal in Two Store Turnhout vorig jaar werd meer dan 86.000 keer bekeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium