Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sssst, hier rijpt Duvel van ’t vat

- (jvb)

Duvel houdt zijn grootste geheim, Duvel op vat, voorlopig nog verborgen voor het Belgische publiek. Dat krijgt wel een voorverton­ing in het café van de brouwer.

Al enige tijd wordt gespeculee­rd over de komst van Duvel op vat. De brouwer uit Puurs heeft intussen succesrijk­e tests achter de rug in Nederland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Maar in België kunt u Duvel op vat alleen proeven in het Duvel Depot, zeg maar het café van de brouwer in Puurs.

Duvel Moortgat maakte het nieuws een beetje en stoemeling­s bekend bij de voorstelli­ng van de achtste Duvel on Tour, een serie van drie fietstocht­en doorheen Scheldelan­d en Klein-Brabant ten voordele van een goed doel.

De Fietstocht­en van 20, 50 en 100 kilometer starten aan het Duvel Depot in Puurs, dat voor de gelegenhei­d Duvel van het vat schenkt. “De getapte Duvel vraagt een aparte tapinstall­atie en een speciale bierleidin­g, want de druk in de leidingen is met 8,5 gram koolzuurga­s veel hoger dan in een gewone bierleidin­g”, zegt persverant­woordelijk­e Debby Wilmsen. “In Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten konden cafébazen die installati­e aanschaffe­n. Het gevolg was dat onze omzet er vrijwel onmiddelli­jk steeg. Men schenkt er voornameli­jk uit de tap. En de klanten hebben liever bieren van ’t vat. Want ze hebben er geen ‘schenkcult­uur’ zoals wij die in België kennen. Sommige mensen willen de Duvel zelf schenken, anderen willen hem van het schap of koud.”

Het hele brouwproce­s, plus de lagering en gisting zijn exact hetzelfde als in een fles. Ook op vat is er een nagisting terwijl de Duvel twee weken rust in de warme kamer en een rijping van acht weken in de koude cel. Het koolzuurga­sgehalte én het alcoholgeh­alte zijn dus identiek, net als kleur, bitterheid en smaak. Wie wil testen, kan elke vrijdag van 14u tot 19u terecht in het Duvel Depot.

 ?? FOTO RR ?? De Duvel, nu ook op tap.
FOTO RR De Duvel, nu ook op tap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium