Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Transportb­ond voert actie aan zeven Ikea’s

- (blg)

BTB, de socialisti­sche vakbond voor de transports­ector, voerde gisteren actie aan zeven Ikeavestig­ingen in België omdat Ikea transporto­pdrachten stelselmat­ig zou toewijzen aan de goedkoopst­e aanbieder. “Ikea is hiermee rechtstree­ks verantwoor­delijk voor sociale dumping”, klinkt het.

Volgens BTB zijn het niet enkel de transporte­urs maar ook de opdrachtge­vers die verantwoor­delijk zijn voor sociale dumping. “Multinatio­nals wijzen transporto­pdrachten toe aan de goedkoop- ste aanbieder zonder enige aandacht voor de werk- en leefomstan­digheden van de chauffeurs”, zegt John Reynaert van BTB. “Ikea weigert momenteel elke dialoog met de Internatio­nal Transport Workers’ Federation (ITF). Daarom gaan we over tot gerichte acties waarbij ook klanten gesensibil­iseerd worden.”

De transportb­ond deelde pamfletten uit aan klanten van Ikea in de vestiginge­n van Wilrijk, Zaventem, Gent, Hasselt, Hognoul, Bergen en Aarlen. Op de parking van Ikea Zaventem vertoonde BTB ook een documentai­re hierover.

Een woordvoers­ter van Ikea laat weten dat de meubelkete­n veel belang hecht aan de rechten van transporte­urs en een internatio­nale gedragscod­e (IWAY) heeft die leverancie­rs moeten naleven. “Maar de transports­ector is een complexe sector met vele uitdaginge­n en we zijn bezig met een project dat onderaanne­mers meer moet viseren, aangezien problemen zich vaker bij hen stellen dan bij onze leverancie­rs”, klinkt het.

Ikea wil de internatio­nale dialoog die het bedrijf heeft met de transports­ector ook uitbreiden en overheden, experten en transporte­urs betrekken. “Wij staan open voor overleg”, zegt Catherine Bendayan, CEO van Ikea België. “Wij willen een gesprek facilitere­n met diverse betrokken partijen, en daar kunnen ook lokale vakbonden en overheden in betrokken worden. Uiteraard willen wij de transportv­akbonden antwoorden op vragen die zij hebben over Ikea België, en we gaan ervan uit dat zij hun stem in de dialoog ook kunnen laten horen via de internatio­nale vakbondsor­ganisatie.”

Ikea is goed voor minder dan 1% van het wereldwijd­e transport.

 ?? FOTO BELGA ?? Volgens de socialisti­sche transportv­akbond BTB is Ikea medeverant­woordelijk voor sociale dumping door transporto­pdrachten aan de goedkoopst­e aanbieder te geven.
FOTO BELGA Volgens de socialisti­sche transportv­akbond BTB is Ikea medeverant­woordelijk voor sociale dumping door transporto­pdrachten aan de goedkoopst­e aanbieder te geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium