Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extreemlin­ks zit rechts op de hielen

Na Marine le Pen is nu ook Jean-Luc Mélenchon in running voor presidents­chap

- KRISTOF SIMOENS

Zullen de Fransen op 7 mei, bij de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en, moeten kiezen tussen extreemrec­hts en links? Die kans groeit nu JeanLuc Mélenchon van La France Insoumise (Opstandig Frankrijk) aan een onstuitbar­e inhaalrace bezig is.

Tot voor kort werden de 65-jarige Mélenchon hooguit 10% van de stemmen toegedicht in de Franse presidents­verkiezing­en. Vandaag sluiten zelfs de meest ernstige commentato­ren niet langer uit dat hij de tweede ronde haalt én wint. Half maart moest de socialist Benoît Hamon er als eerste aan geloven in de peilingen. En dit weekend heeft hij de rechts-conservati­eve François Fillon ingehaald. Tegelijk lijken de extreemrec­htse Marine Le Pen en de centrumlin­kse Emmanuel Macron, de huidige koplopers, over hun hoogtepunt heen. Het beloven nog twee spannende weken te worden tot de eerste ronde op 23 april.

“Onversnede­n links”

Gewezen PS-minister Mélenchon stapte in 2008 uit de socialisti­sche partij van huidig president François Hollande, uit onvrede met haar te weinig linkse koers. Vier jaar later deed hij een gooi naar het presidents­chap, maar werd in de eerste ronde naar huis gestuurd met 11%.

Nu liggen de sterren gunstiger voor de man die een kaarsje brandde na de dood van Fidel Castro en ooit zei dat Frankrijk veel kon leren van het Venezuela van Hugo Chávez (toen het daar nog goed ging). Mélenchon heeft een “onversnede­n links” programma. Zo wil hij de pensioenle­eftijd verlagen tot 60 jaar, de 35-urige werkweek beperken tot 32 uur mét behoud van loon, een zesde betaalde vakantiewe­ek invoeren en de hoge inkomens zwaarder belasten. Hij wil Frankrijk uit de Europese Unie en de NAVO laten stappen en is een hevige tegenstand­er van globaliser­ing en vrijhandel.

Innovatief

als zijn voorbeeld Bernie Sanders, de uitdager van Hillary Clinton bij de Amerikaans­e demo

craten, is Mélenchon een geduchte debater. Het is dan ook geen toeval dat zijn opmars in de peilingen samenvalt met twee druk bekeken tv-debatten, die hij vol

gens vriend en vijand met vlag en wimpel won. Tegelijk is hij ook een innovatiev­e campagnevo­erder die er, beter dan wie ook, in slaagt de jongeren te bereiken. Hij heeft een eigen YouTube-kanaal, dat meer dan 270.000 abonnees telt, en is ook actief op Twitter (996.000 volgers), Facebook (687.000 fans) en andere sociale media.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium