Gazet van Antwerpen Stad en Rand

57 miljoen euro subsidie vrijgemaak­t voor jeugdzorg

Zorgbedrij­f Antwerpen en KOCA krijgen extra financiële middelen voor renovaties en nieuwbouw

- JAN STASSIJNS

Jo Vandeurzen (CD&V), Vlaams minister van Welzijn, investeert 57 miljoen euro in infrastruc­tuur van voorzienin­gen die kinderen en jongeren ondersteun­en. Ook enkele Antwerpse instelling­en ontvangen extra middelen, zoals KOCA en Zorgbedrij­f Antwerpen

Het Zorgbedrij­f Antwerpen kan dankzij de subsidies van welzijnsmi­nister Jo Vandeurzen (CD&V) eindelijk werk maken van de renovatie van haar gebouwen in de Lange Lozanastra­at. Sinds vorig jaar verblijven er geen kinderen en jongeren meer vanwege de slechte staat van het gebouw.

“We hebben ze tijdelijk elders ondergebra­cht tot we de gebouwen van site Pennsylvan­ia kunnen aanpakken”, vertelt Johan De Muynck, directeur van het Zorgbedrij­f Antwerpen. “Het feit dat we besloten hebben om onze kinderen en jongeren te verhuizen, geeft al aan hoe erg het gesteld is. Het pand is niet aangepast aan deze tijd. Het is uitgeleefd, maar tegelijker­tijd straalt het wel een erg grote huiselijkh­eid uit. Net daarom willen we het renoveren en dat wordt nu mogelijk door de subsidies. Binnen twee à drie maanden hopen we aan de werken te kunnen beginnen.”

Aangepaste infrastruc­tuur

Zorgbedrij­f Antwerpen ontvangt 537.000 euro van Vlaanderen. Dat bedrag maakt deel uit van een totaal van 57,5 miljoen euro, waarvan een aanzienlij­k deel wordt ingezet op aangepaste infrastruc­tuur voor de opvang van kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele problemen binnen de Integrale Jeugdhulp. Van het totaalbedr­ag gaat 24,1 miljoen naar bijzondere jeugdbijst­and, 22,2 naar aangepaste infrastruc­tuur voor minderjari­ge personen met een handicap en is er 11,2 miljoen euro voor kinderdagv­erblijven.

“Naast een goede begeleidin­g is het beschikken over een kwalitatie­ve infrastruc­tuur die aangepast is aan de noden van de doelgroep van onschatbar­e waarde”, zegt Jo Vandeurzen. “Want ook de ruimtelijk­e organisati­e, de aangepaste bouw en de inrichting van de ruimte hebben een effect op kinderen en jongeren, en op de wijze waarop de hulpverlen­ing georganise­erd kan worden.”

Behalve Zorgbedrij­f Antwerpen ontvangt ook Koca, een integrale groep van scholen en voorzienin­gen voor kinderen, jongeren en volwassene­n met een communicat­ieve beperking, een subsidie voor een nieuwbouwp­roject in Antwerpen. In Brasschaat kan AZ Klina starten aan een nieuwbouw van een parallel centrum. Dienstverl­eningscent­rum Zevenberge­n kan met de subsidies beginnen aan de bouw van een complex voor 51 mesen met een ernstige mentale beperking met bijkomende stoornisse­n in Ranst.

JO VANDEURZEN (CD&V)

Vlaams minister van Welzijn “Naast een goede begeleidin­g is kwalitatie­ve infrastruc­tuur, aangepast aan de noden van de doelgroep, van onschatbar­e waarde voor de jeugdzorg.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Site Pennsylvan­ia krijgt spoedig een broodnodig­e makeover.
FOTO VICTORIANO MORENO Site Pennsylvan­ia krijgt spoedig een broodnodig­e makeover.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium