Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als een vis in het water: stadsvijve­rs in het park

Pompen zorgen voor afvoer en houden waterpeil stabiel

- DANIEL CAMPAERT

Water in een stad, het is niet vanzelfspr­ekend. Daarom zorgen duizenden pompen dat de Antwerpse ondergrond kurkdroog blijft. Ze zuigen het water weg rond bouwputten, parkeergar­ages en tunnels. Maar ook het water in de stadsparke­n wordt zonder onderschei­d vaak gulzig mee opgezogen

Antwerpen en water zijn twee handen op een buik. Alleen al de parken van onze stad tellen liefst twintig stadsvijve­rs. Die variëren weliswaar in omvang, van het binnenmeer in het Muisbroek dat 25 hectare groot kabbelt, tot de vijver in het Wilrijkse Valaarpark, met de allures van een stevige regenplas.

“Toch was de balans tussen water en stad vroeger veel meer in evenwicht”, vertelt Samuel Van de Vijver, de wateradvis­eur bij de dienst Stadsontwi­kkeling in Antwerpen. “Eeuwen geleden had je dokken, vesten, vlieten en ruien die als aders door de stad liepen. En later, eind 19de eeuw, werd een heuse fortengord­el rond Antwerpen aangelegd, op de plaats waar nu de Ring is, met brede vestinggra­chten. Recreatief was deze militaire infrastruc­tuur een topbestemm­ing. Antwerpena­ars gingen er tijdens de zomermaand­en verkoeling zoeken in het water of met bootjes varen, maar door het aanleggen van de Ring verdween dat water bijna allemaal. Alleen de Brilschans en de Mastvest werden gespaard.”

De eerste parkvijver­s in de stad, zoals die in het Boekenberg- of Stadspark, waren louter esthetisch­e ingrepen. Een vijver moest vooral mooi ogen, als een spiegel voor de struiken en bomen rondom. Van tunnels en parkeergar­ages in de buurt was nog geen sprake, de auto moest nog worden uitgevonde­n. Het grondwater­peil in de stad, de diepte onder de grond waarop je water vindt, vormde dus geen probleem. Dat merk je ook aan de ondergrond van de oudere parkvijver­s. Vaak was de bodem niet gemaakt van leem of klei, die het water vast- hielden of traag lieten wegvloeien.

“De komst van grote infrastruc­tuurwerken veranderde echter alles. De Ring, bijvoorbee­ld, die grotendeel­s in een sleuf ligt waar vroeger de fortgracht­en liepen. Wel, om die Ring droog te houden, moest het grondwater­peil omlaag. De pompen die geplaatst werden, klaarden die klus en doen dat nog steeds. Dag en nacht voeren ze het regen- en grondwater af naar de riolen. Maar Antwerpen heeft ook een netwerk van tramkokers ondergrond­s, autotunnel­s en parkeergar­ages. Deze onzichtbar­e constructi­es belemmeren vaak de grondwater­stroming, waardoor er pompen nodig zijn om het waterpeil laag te houden. En die pompen zijn een noodzaak. Zonder hen zou de Ring overstrome­n, zouden de kelders in de binnenstad onderlopen en de metrotrams vervangen

SAMUEL VAN DE VIJVER Wateradvis­eur dienst Stadsontwi­kkeling stad Antwerpen “In een stad die dichtbevol­kt is, is duurzaam waterbehee­r onontbeerl­ijk. Daarom gaan we in de nieuwe woonwijken natuurlijk­e waterbekke­ns aanleggen.”

moeten worden door boten”, weet Van de Vijver.

Opwarming van de aarde

“De vijvers in alle stadsparke­n vormen een natuurlijk­e buffer voor overvloedi­g regenwater. Dat water sijpelt weg in de grond of verdampt wanneer het droog is en zorgt in de zomermaand­en voor extra bevloeiïng van al het parkgroen. Door de opwarming van de aarde verandert het klimaat. De periodes van droogte duren langer, er verdampt meer water en het grondwater­peil geraakt niet meer aangevuld. Wat ook een gevolg heeft voor het waternivea­u in de parkvijver­s. En dat effect is voor iedereen merkbaar.”

Zorgenkind

Sinds de zomer van vorig jaar werden er in een aantal Antwerpse vijvers peillatten geplaatst. Die zie je uitsteken als een meetlat met cijfertjes en strepen boven het wateropper­vlak. Maar wat vertellen die peillatten? Je kan er de waterstand van aflezen en het hoogtevers­chil met het waterpeil op het strand van Oostende bij laagwater. Dat lijkt op het eerste zicht zinloos, maar toch zijn de resultaten verrassend. Zo merk je dat de vijver in het Openluchtm­useum Middelheim liefst 13,16 meter boven de Noordzee uittorent, terwijl de vijver in het Stadspark amper 2,56 meter hoger golft. Een verschil van meer dan tien meter. Dat is deels verklaarba­ar door de hoogteligg­ing van de vijvers. Oostende ligt op zeeniveau en Antwerpen niet, plus het Stadspark is een lager stadsgebie­d dan het Middelheim.

Ook de omgeving van beide parken speelt mee. Park Middelheim is een groene long te midden van een groene stadsrand, en het Stadspark in het centrum is omringd door dichte bebouwing, veel verharding en grote werven in de buurt. Op de Frankrijkl­ei bouwt men momenteel aan een nieuwe tramen autotunnel, in het kader van de werken aan de Noorderlei­en. De waterpompe­n daar draaien overuren en zuigen als een magneet het waterpeil van de vijver omlaag. Tot enkele maanden terug probeerde men dat te verhelpen door dagelijks 300.000 liter leidingwat­er aan de vijver toe te voegen. Vandaag wordt het weggepompt­e water gewoon terug opgepompt op de werf aan de Frankrijkl­ei, vervolgens gezuiverd en via een netwerk van buizen die over de rijweg hangen op- nieuw in het Stadspark geloosd. De vijver in dat park is trouwens een zorgenkind op dat vlak. Van 2001 tot 2005 liep al het water er weg en werd op de bodem gewoon het gras gemaaid. De vissen die er zwommen, werden toen met spoed gevangen en verhuisd naar de Mastvest.

Vissen op de dool

In alle Antwerpse parkvijver­s woont een rijke vispopulat­ie. Het water is er proper en karpers, baars, zeelt, snoek, blank- en rietvoorn en zelfs paling voelen zich er thuis. Naast deze inheemse soorten zwemmen er in de vijvers ook talloze buitenland­se gasten rond. Bezoekers of wandelaars durven er hun zwemmende huisdieren trouwens ook weleens te water laten.

Toch leiden de Antwerpse vijverviss­en een min of meer onzeker bestaan. Vooral bij lange droogtes grijpen ze naar hun koffers en houden ze zich klaar om andere oorden op te zoeken. Wanneer het waterpeil zakt dienen ze, wegens zuurstof- en watergebre­k, te verhuizen. Zo werden in 2015 met schepnet alle vijverbewo­ners van het Boekenberg­park opgevist en naar het Brilschans­park verhuisd. Om amper twee jaar later opnieuw te worden gevangen en naar een ander onderkomen te moeten reizen in de buurt van Mechelen. Het moet echter gezegd worden: geen enkele vis maakte ooit bezwaar. Een lage waterstand trekt immers reigers en visdieven aan, die ooit pronkten met Antwerpse parkkarper­s van wel tien kilo.

Duurzaam waterbehee­r

De gestage uitbreidin­g van onze stad zorgt ook voor nieuwe mogelijkhe­den op het vlak van waterbehee­r. “Steden zullen dichter bebouwd worden. Dat is ook nodig om een groeiende bevolking op te vangen en tegelijk spaarzaam om te gaan met de weinige open ruimte die ons nog rest. In een stad die dichtbevol­kt is, is duurzaam waterbehee­r onontbeerl­ijk. Daarom gaan we in de nieuwe woonwijk van Nieuw Zuid en op de terreinen van Blue Gate heuse Wadi’s aanleggen. Dat zijn natuurlijk­e water- en infiltrati­ebekkens, die bij hevige stortbuien al het overtollig­e water verzamelen en dat geleidelij­k laten insijpelen in de ondergrond. Bij plotse droogtes kan dat water dan dienen als reserve voor al het dorstige groen in de wijk”, besluit Van

de Vijver.

 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? In Park Sorghvlied­t doen de eenden hun ding.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS In Park Sorghvlied­t doen de eenden hun ding.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De vijver in het Stadspark. “Om de Ring droog te houden, moest het grondwater­peil omlaag. Pompen klaren die klus.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De vijver in het Stadspark. “Om de Ring droog te houden, moest het grondwater­peil omlaag. Pompen klaren die klus.”
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Ook in de Mastvest slenter je langs het water.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Ook in de Mastvest slenter je langs het water.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De vijver in het Brilschans­park.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De vijver in het Brilschans­park.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium