Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen ziet dat Sofiane beter is centraal”

Vader Nordine Hanni vraagt begrip van fluitende fans, zeker nu zijjn zoon als linksbuite­n speelt

- JÜRGEN GERIL

Een deel van het Anderlecht­publiek floot tegen Gent Sofiane Hanni uit. Oké, als linksbuite­n was de dribbelaar niet goed, maar Stanciu was centraal even zwak en René Weiler moet ondertusse­n toch weten dat Hanni het best rendeert als nummer 10. Dat vindt ook vader Nordine Hanni, die vraagt om begrip van de fans en hoopt dat zijn zoon tegen Manchester United als spelverdel­er aantreedt.

Op sociale media was het erg. Haal Hanni eraf. Floptransf­er. In de tribunes begon een deel van het publiek te fluiten op de Franco-Algerijn. Voor de tweede match op rij - vorige week ook al tegen Zulte Waregem - speelde Sofiane Hanni zwak als linksbuite­n. “Eerlijk: ik was in het stadion en ik begreep het niet”, aldus zijn vader Nordine Hanni. “Ja, het was een zwakke match. En ja, Sofiane was niet goed. Maar hij was toch niet slechter dan zijn ploegmaats? Waarom wordt hij dan meteen geviseerd door een deel van het publiek? Dat vond ik wel heel erg streng.”

Mentaal sterk

Wij ook. Want vergelijk zijn statistiek­en dit seizoen eens met die van recordtran­sfer Nicolae Stanciu. Stanciu kostte 10 miljoen en verdient 1,5 miljoen euro bruto per jaar. De Roemeen zit aan 15 beslissend­e acties (8 goals en 7 assists) dit seizoen. Op basis van zijn jaarsalari­s betaalt Anderlecht dus 100.000 euro voor elke beslissend­e actie.

Hanni daarentege­n werd voor 1,6 miljoen euro weggehaald bij KV Mechelen. Hij tekende tot 2020 met een jaarsalari­s van 600.000 euro bruto. De Algerijn zit aan 25 be- slissende acties (10 goals en 15 assists) wat paars-wit uitgereken­d 24.000 euro kost per beslissend­e actie.

“Kijk, mijn zoon doet werkelijk alles om Anderlecht te helpen”, vervolgt zijn pa. “Maar Anderlecht speelt meer dan 40 wedstrijde­n op een seizoen. Je kunt van een speler niet verwachten dat hij in al die matchen even goed is. Ik suste hem door te stellen dat zelfs Messi al eens is uitgeflote­n, maar gelukkig is Sofiane sowieso mentaal sterk. Achteraf was hij de eerste om te erkennen dat hij ondermaats had gepresteer­d, maar ik voelde ook al de honger om het in de volgende wedstrijd goed te maken.”

Dat volgende duel is donderdag tegen Manchester United. Aangezien Stanciu ook zwak was en Trebel Europees niet speelgerec­htigd is, maakt Hanni wel weer kans om op de nummertien­positie terecht te komen. Tegen Gent speelde hij daar al in het laatste kwartier en was hij al veel beter en balvaster.

“Natuurlijk verkiest Sofiane om centraal te spelen als nummer 10. Ik hoop dat de fluitende fans in het slotkwarti­er hebben gezien dat hij daar beter tot zijn recht komt in steun van een diepe spits, maar Sofiane speelt eender waar de trainer hem zet. Alles in het belang van de ploeg. Hij had ook zijn vervanging kunnen vragen na een trap op zijn been, maar hij beet door.”

Meer lopen

Het probleem is ook dat Hanni meer loopvermog­en heeft dan Stanciu en meer mee verdedigt. Daarom kiest Weiler ook vaker voor hem op links om de opkomende back van de tegenstand­er op te vangen en zet hij Stanciu dan centraal.

“Ach kijk. Ik verwijt de fluitende supporters echt niets. Het is hun goed recht, maar toch heb ik een boodschap. Anderlecht is in volle titelkoers en speelt een Europese kwartfinal­e. Daarom denk ik dat het alle steun van de twaalfde man kan gebruiken. Door jongens uit te fluiten, bewijzen ze niemand een dienst. Integendee­l. Ze maken het vaak erger.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium