Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En toch ben ik een tikkeltje ontgoochel­d”

Thomas Pieters maakt droomdebuu­t met vierde plaats op meest prestigieu­ze tornooi ter wereld

- HANS JACOBS

Op vier slagen van de zege op het meest prestigieu­ze tornooi ter wereld, vierde op zijn eerste Masters: dat heet een meer dan geslaagd debuut. Thomas Pieters blijft volledig zijn ambitieuze zichzelve. “Ik ben toch een tikkeltje ontgoochel­d over het einde, ik had nog meer druk op de leiders willen zetten.” Al weet hij nu, voor zover dat nog niet het geval was, dat ooit een major winnen, vergelijkb­aar met een grandslamt­ornooi in het tennis, geen utopie is.

Het Masterspar­cours van Thomas Pieters lijkt op een remake van de Olympische Spelen van Rio. Twee haast superieure dagen, een mindere derde dag – in het jargon ook wel mo

ving day genoemd, helaas voor Pieters in de verkeerde richting – en opnieuw een sensatione­le opmars richting top op de slotdag, en een vierde plaats. Zo was het vorige zomer in Rio, zo was het afgelopen weekend in Augusta, Georgia, Verenigde Staten. Voor de petite histoire: hij deelt de vierde plaats met Matt Kuchar, die hem op de Olympische Spelen de weg naar de bronzen medaille versperde. Alleen: op de Masters, het meest prestigieu­ze tornooi ter wereld, stond een veel sterkere bezetting dan op de Spelen vorig jaar. Pieters liet absolute topgolfers die een major op hun palmares hebben, achter hem – titelverde­diger Danny Willett of majorwinna­ars Bubba Watson haalden zelfs niet eens het weekend. Met 283 slagen na de reguliere 72 holes, vijf onder par, eindigt Pieters op luttele vier slagen van Masterswin­naar Sergio Garcia.

En wat zegt Pieters dan? “Het is wel heel mooi dat ik hier in de top vijf eindig, maar ik ben een tikkeltje ontgoochel­d over mijn einde. Ik had nog iets meer druk op de leiders willen zetten.”

Rookie

Dat Pieters tot de slotdag meespeelde met de allergroot­sten, is straf. In de lange geschieden­is van de Masters konden slechts drie rookies het felbegeerd­e groene winnaarsja­sje aantrekken, de laatste was Fuzzy Zoeller in 1979.

“Maar ik trok me niet veel van die statistiek aan – ik was bijvoorbee­ld de beste debutant op de Ryder Cup, maar we verloren met Europa wel de Ryder Cup. Vooraf verwachtte ik dat ik ook op de slotdag nog wilde meespelen voor de zege. Het is een beetje stout om als debutant te zeggen dat je naar hier komt om te winnen. Als je dat dan niet haalt, lijkt dat een beetje dom.”

Ook al voelt Pieters, voormalig student aan de universite­it van Illinois, zich in zijn sas op de Amerikaans­e, door de band genomen snellere banen, uitblinken op de Masters is nog een trapje hoger. De baan van Augusta is verraderli­jk moeilijk, anders gezegd: ervaring is een doorslagge­vende factor. En dan is Pieters, met zijn 25 jaar een broekje in golf, in het nadeel. En dan zo’n prestatie, terwijl hij vooraf slechts twee keer de baan verkende. “Mijn coach zei me om heel veel geduld te hebben.”

Ter vergelijki­ng: de Spaanse winnaar Sergio Garcia is elf jaar ouder dan Pieters, speelde zijn 74ste major en heeft nu pas zijn grote vis aan de haak.

449.317 euro

Pieters is sowieso de beste Belg ooit op de Masters – Nicolas Colsaerts haalde de cut niet, Flory Van Donck eindigde 32ste. Geen enkele Belg stond ook hoger op de wereldrang­lijst dan Pieters, hij is nu 26ste.

Maar dat is slechts een voetnoot. Pieters hoeft niet te kijken of hij nu de beste der Belgen is, hij mag naar de top van de wereld kijken. In zijn prille carrière speelde hij nu drie majors: op het Britse Open finishte hij gedeeld dertigste, op de PGA Championsh­ips 86ste en nu vierde op de Masters. Zijn prestatie op de Masters levert hem een cheque op van 449.317 euro. En de wetenschap dat een major winnen, kan.

“Als ik mag kiezen, wil ik het liefst ooit de Masters winnen, zoals bijna elke profgolfer. Maar ik wil elke major graag winnen.”

Thomas Pieters ‘‘Het is een beetje stout om als debutant te zeggen dat je naar hier komt om te winnen. Als je dat dan niet haalt, lijkt dat een beetje dom.’’ Thomas Pieters ‘‘Als ik mag kiezen, wil ik het liefst ooit de Masters winnen. Maar ik wil elke major graag winnen.’’

 ?? FOTO AP ?? Zo voelt frustratie: de bal blijft bij een putt net op de rand van de hole liggen.
FOTO AP Zo voelt frustratie: de bal blijft bij een putt net op de rand van de hole liggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium