Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad pakt criminele bedelnetwe­rken aan

Politie kan geld van agressieve­lingen (tijdelijk) afnemen

- LAURA DE BACKER

Door de nieuwe maatregel van het stadsbestu­ur kunnen de inkomsten van bedelaars die meermaals op agressief bedelen worden betrapt, binnenkort tijdelijk in beslag worden genomen.

Bedelen is geen strafbaar misdrijf, maar toch moeten bedelaars zich aan bepaalde afspraken houden. Zo mag er niet gebedeld worden op toeristisc­he plekken en in metrostati­ons. Agressief bedelen, zoals het aanklampen van mensen en bedelen in het gezelschap van kinderen, is wel verboden. Door de nieuwe maatregel kan de politie geld afkomstig van agressieve bedelprakt­ijken in beslag nemen.

Philippe Beinaerts, kabinetsch­ef van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), benadrukt dat het om een bewarend beslag gaat. “Als er aanwijzing­en zijn dat bedelaars slachtoffe­r zijn van mensenhand­el en door netwerken gedwongen worden om op straat te gaan bedelen, dan kan de politie het geld tijdelijk in beslag nemen. Als uit het dossier later zou blijken dat er niks aan de hand is, dan kan de betrokkene het geld terug krijgen. Als blijkt dat er wel iets niet pluis is, dan wordt het geld definitief in beslag genomen en gestort in de kas van het OCMW. Met deze maatregel hopen we georganise­erde bedelnetwe­rken zo veel mogelijk uit onze stad te houden.”

Maatregel stemmen

De nieuwe maatregel is voorlopig nog niet van kracht omdat de gemeentera­ad de aanpassing van de politiecod­ex eerst nog moet goedkeuren. “De aanpassing aan de politiecod­ex is al goedgekeur­d door het schepencol­lege”, aldus Beinaerts. “De eerstkomen­de zitting zal de maatregel aan de gemeentera­ad ter stemming voorgelegd worden. De maatregel zal dus ten vroegste in mei van kracht zijn.”

In Oostende is er al zo’n maatregel in voege. “Van zodra er gebedeld wordt op plaatsen die verboden zijn, ondernemen wij stappen”, zegt Philip Caestecker, korpschef van politie Oostende. “Allereerst sensibilis­eren we de bedelaars door hen in te lichten over de overtredin­g die ze begaan. Doen ze dit meermaals, dan wordt hun geld in beslag genomen en gaat het rechtstree­ks naar het OCMW. Wanneer er sprake is van een criminele context ondernemen wij gerechteli­jke stappen en wordt er een proces-verbaal opgemaakt.”

Een bedelaar die al vier maanden op straat leeft en liever anoniem wil blijven, reageert op de nieuwe maatregel van de stad. “Goed dat de stad moeite doet om bedelnetwe­rken aan te pakken. Ik heb meisjes gezien die elke dag de straat op werden gestuurd om te gaan bedelen door zulke netwerken. Maar de stad moet ook correct zijn en de koe bij de horens vatten. Men moet in gesprek gaan en samen een oplossing zoeken. Geld afnemen lost niets op.”

PHILIPPE BEINAERTS Kabinetsch­ef burgemeest­er Bart De Wever (NVA) “Als blijkt dat er niets aan de hand is, kan de betrokkene het geld terugkrijg­en.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De bedelaar, die liever anoniem blijft. “De stad moet de koe bij de horens vatten.”
FOTO JAN VAN DER PERRE De bedelaar, die liever anoniem blijft. “De stad moet de koe bij de horens vatten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium