Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drie exemplaren van religieus kunstwerk

-

Edward Broeckx en priester Eugeen Costermans hadden onlangs via hun boek Pelgrim

in de tijd bekendgema­akt dat de kruisweg in de Reetse kerk een identieke kopie heeft in de SintPaulus­kerk in Antwerpen. Nu blijkt in Engeland een derde exemplaar van dit kunstwerk te bestaan. Onlangs verscheen Pelgrim in

b

de tijd, een boek over het kerkelijk erfgoed van de gemeente Reet. Auteurs Edward Broeckx en priester Eugeen Costermans vertellen daarin over de rol van de kerk en haar dienaars op cultureel vlak. Een van de onderwerpe­n die aan bod komt, is de kruisweg.

Met minutieus houtsnijwe­rk werd in veertien staties de lijdensweg van Jezus en zijn stervenspr­oces gevisualis­eerd. Deze kruisweg werd in 1892-1893 ontworpen en in eik gesculptee­rd door Jan-Baptist Van Wint en Jan-Baptist De Boeck, die er destijds 10.000 frank voor vroegen. Rekening houdend met de index rekent Edward Broeckx dat dit anno 2017 op 50.000 euro zou komen.

Broeckx ontdekte dat dezelfde kunstenaar­s ook de kruisweg in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen maakten. In het boek maakt hij bekend dat hij bij een vergelijki­ng tot enkele verrassend­e ontdekking­en kwam.

“De kruisweg in Reet is een exacte kopie van die in Sint-Paulus. Elk detail, elke persoon, elk ge- bouw is precies hetzelfde. Alleen is de kopie van Reet het spiegelbee­ld van die van Sint-Paulus”, weten de auteurs.

Verrassing in petto

“Een mogelijke verklaring hiervoor is dat in de kerk van Reet de eerste statie zich vooraan links bevindt en de calvariest­oet zich naar achter beweegt. De figuren zijn allen naar links georiëntee­rd. Een ander verschil is dat de kruisweg van Sint-Paulus iets groter is en het beeldhouww­erk werd ook verder uitgediept.”

Het boek Pelgrim in de tijd verscheen eind vorig jaar, maar in aanloop naar de Goede Week, de periode voor Pasen, melden de schrijvers dat de passage over de kruisweg in het boek onlangs een opmerkelij­k staartje kreeg.

“Toen ik onze collega’s uit Antwerpen op de hoogte bracht van onze ontdekking reageerden ze erg verrast, maar ook zij hadden een verrassing in petto. Blijkbaar bestaat ook in Engeland een identieke kruisweg. Het gaat om de Holy Angels-kerk in Hoar Cross.”

Een delegatie van de Vrienden van Sint-Paulus bracht onlangs een bezoek aan de Reetse kruisweg en plannen later een reis naar Engeland om het identieke kunstwerk te bezichtige­n. (jw)

 ?? FOTO JW ?? Het werk in Antwerpen.
FOTO JW Het werk in Antwerpen.
 ?? FOTO JW ?? De kruisweg in Reet.
FOTO JW De kruisweg in Reet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium