Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee derde van Groot Barrièreri­f is terminaal ziek

- WILLY DE BUCK

Het Groot Barrièreri­f, Australiës meest spectacula­ire natuurfeno­meen, is volgens wetenschap­pers terminaal ziek. “Nog nooit zijn de koraalriff­en twee jaar na elkaar getroffen door massale verbleking. Ze krijgen zelfs de tijd niet meer om te herstellen”, zeggen Terry Hughes en James Cook, die het gebied vanuit de lucht bestuderen. “Dit kan het einde betekenen voor het grootste deel van het rif.”

Onthutsend. Er is volgens de wetenschap­pers geen ander woord voor het beeld dat ze nu al twee jaar op rij vanuit de lucht te zien krijgen. Delen van de riffen werden in 1998 en 2002 al eens getroffen door een zogenoemde verbleking, maar nu slaat het fenomeen voor het tweede jaar op rij toe: in 2016 was er een sterke verbleking in het noordelijk­e deel, dit voorjaar zet zich dat door naar het middenste deel.

Amper 7% nog gezond

“Twee derde van het rif is nu ernstig aangetast, en ook elders is de verbleking opvallend. Amper 7% van het hele gebied ziet er nog gezond uit”, zegt onderzoeke­r Terry Hughes van de James Cook Universite­it in Australië. “Normaal zouden de riffen die in 2016 getroffen werden zich nu lichtjes aan het herstellen zijn, maar in plaats daarvan zijn ze een tweede maal getroffen. Dat kan dodelijk zijn, zeker als er geen verbinding meer is met gezonde naburige riffen.”

Decenniala­ng werd erover gediscussi­eerd, maar iedereen is het er intussen over eens: de verbleking is een gevolg van de opwarming van het zeewater. En dus van de aarde.

Algen

“De temperatur­en breken jaar na jaar alle records. Vorig jaar was de verbleking nog deels te verklaren doordat El Niño massa’s warm water aanvoerde, maar dit jaar is het opnieuw extreem warm. Ook zonder die zeestromin­g”, zegt Hughes, die bijkomende stressfact­oren ziet in de vervuiling van het zeewater en de explosieve toename van het aantal koraaleten­de zeesterren.

“Gezonde koralen halen hun voedsel en hun schitteren­de kleuren uit de algen die op de kolonies leven, maar er is weinig nodig om de algen te doden of te verjagen. Waarna de koralen verbleken en kwetsbaar achterblij­ven. De snelst groeiende koralen kunnen zich in tien jaar grotendeel­s herstellen, maar die tijd wordt ze niet meer gegund. In de zwaarst getroffen gebieden zal veel koraal daarom gewoon afsterven”, zegt zijn collega James Kerry.

“Als een temperatuu­rstijging met één graad in twintig jaar tijd vier heftige verbleking­en veroorzaak­t, wat zal er dan nog overblijve­n van het rif als de temperatuu­r de komende tachtig jaar met nog een paar extra graden stijgt?”, vragen de wetenschap­pers zich vertwijfel­d af. Want de opwarming laat zich dubbel hard voelen omdat ze ook meer tropische cyclonen veroorzaak­t. Zo heeft de cycloon Debbie eind vorige maand een 100 kilometer lange zone van het koraalrif zwaar beschadigd.

Een ander kwalijk effect van de opwarming van de aarde is de toename van broeikasga­ssen in de atmosfeer, waardoor de oceanen via het regenwater geleidelij­k verzuren. Volgens experts leidt dat tot een verminderd­e opname van kalk uit het zeewater en een vertraagde groei van sommige koraalsoor­ten.

Point of no return

Wetenschap­pers waarschuwe­n al sinds de jaren 70 dat de riffen op weg zijn naar een

point of no return. De Australisc­he regering heeft sindsdien al miljarden gepompt in projecten om het Groot Barrièreri­f te redden, maar volgens de onderzoeke­rs gebeurt dat met te weinig overtuigin­g en te weinig geld. Volgens hen is er maar één

echte oplossing: een verminderd­e uitstoot van broeikasga­ssen en een einde maken aan de klimaatopw­arming.

Het rif in de Koraalzee voor de kust van Queensland is er alleen maar op achteruitg­egaan sinds kolonisten vanaf 1870 in Queensland neerstreke­n. Door het kappen van de bossen en het bemesten van de landbouwgr­onden vloeiden massa’s slib en mest naar de zee, en dat verstoorde het kwetsbare evenwicht. Hoewel het de grootste toeristisc­he trekpleist­er van het land is, kreunt het rif tot op vandaag onder de aanhoudend­e bedreiging­en zoals havenuitbr­eidingen, visserij, scheepvaar­t, afval- dumpingen, baggerwerk­en en landwinnin­g.

Het rif, dat zo’n 2.900 kleine riffen en negenhonde­rd eilanden omvat, staat sinds 1981 op de Werelderfg­oedlijst omdat het een enorme wetenschap­pelijke waarde heeft en de plek met de grootste biologisch­e diversitei­t ter wereld is. Het 334.400 kilometer grote gebied valt zelfs vanuit de ruimte zeer goed op. Het herbergt zo’n 360 soorten harde koralen, 1.500 soorten vis en 5.000 soorten weekdieren.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Een duiker bestudeert de verbleking van koraalriff­en in het Great Barrier Reef. Wetenschap­pers vrezen dat het gigantisch­e rif ten dode is opgeschrev­en.
FOTO AFP Een duiker bestudeert de verbleking van koraalriff­en in het Great Barrier Reef. Wetenschap­pers vrezen dat het gigantisch­e rif ten dode is opgeschrev­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium