Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zangeres Linda Mertens verliest dochtertje Lio (2,5) aan kanker

Milk Inc.-zangeres Linda Mertens verliest haar dochtertje Lio (2,5) aan kanker

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Linda Mertens, zangeres van Milk Inc., heeft haar enige kind verloren. Kanker. Lio was amper 2,5 en het grootste deel van die tijd moest het meisje vechten tegen de smerige ziekte. Vrijdag verloor ze haar strijd. Exact 21 jaar geleden raakte Linda al haar broer kwijt. Daarna sprak ze voorspelle­nde woorden. “Ik heb schrik om gewoon gelukkig te zijn. Alsof ik zeker weet dat er sowieso weer iets zwaars op mijn kop zal vallen.”

REGI PENXTEN Collega bij Milk Inc. “Het leven heeft zich van zijn donkerste kant getoond. De hemel daarentege­n heeft er een prachtig sterretje bij.”

Zeven april was al de somberste dag van elk jaar voor Linda Mertens (38). Het was de dag dat haar broer stierf: een auto-ongeluk op een vroege zondagocht­end in 1996. Afgelopen vrijdag sloeg het lot met dezelfde zware hamer op dezelfde zere plek. Haar dochter Lio overleed. In familiale omgeving, zoals dat heet. De kanker die bij het meisje werd vastgestel­d toen ze nog maar negen maanden was, was onherstelb­aar uitgezaaid.

Anderhalf jaar bleef Linda zwijgen over de zeldzame en agressieve ziekte van Lio. Ze torste dat gewicht liever buiten de spotlight. Ze had er al haar fut voor nodig en daarom – zo blijkt nu – werden een geplande zomertour van Milk Inc. en een concertree­ks in het Sportpalei­s afgevoerd. Vond ze wel een zucht extra energie, dan stak ze die in Komok, de organisati­e van Lokeren-doelman Davino Verhulst. Zijn dochtertje heeft kanker, en zijn organisati­e staat ouders van kinderen met kanker bij. In september was er een benefietna­middag, met een stoet bekende artiesten. Het was Linda die ze allemaal over de streep trok. Zij kende de pijn.

Hypergevoe­lig

Regi Penxten, bezieler van de hitfabriek waarvan Linda de stem was, reageerde gisteren samen met zijn vrouw Elke Vanelderen op het harde nieuws. “Als een leeuwin heeft Linda dag na dag, nacht na nacht voor haar welp gestreden. Vol moed en grenzeloze liefde. Het leven heeft zich van zijn donkerste kant getoond. De hemel daarentege­n heeft er een prachtig sterretje bij.”

Linda Mertens zelf bleef ook nu buiten het voetlicht. Haar management stuurde gisteren een bericht de wereld in. “Het meest ondenkbare en hartversch­eurende wat je als jonge moeder kan meemaken, is gebeurd”, klonk het. Erbij de uitdrukkel­ijke vraag van de zangeres om geen foto’s van haar meisje te verspreide­n en haar privacy te respectere­n. Trouwens: mocht ze willen spreken, ze zou niks kúnnen uitbrengen. “Ik ben hypergevoe­lig”, zei Linda een paar jaar geleden in een interview. “De tranen komen voor het minste.”

Niet zonder reden. Haar jeugd was geen pretland. Moeder Mertens rooide het alleen, haar Tunesische vader leerde ze pas kennen toen ze al volwassen was. Johan, tien jaar ouder, was haar broer én vaderfiguu­r. Tot hij overleed, op Pasen 1996, in het jaar dat zij achttien zou worden. “Ik stond te daveren op mijn fundamente­n. Jaren ben ik boos geweest. Op alles en iedereen. Het heeft bijzonder lang geduurd voor ik dat enigszins heb kunnen plaatsen.”

Kinderwens

En dan, tien jaar geleden, stond ze aan de andere kant. Ze veroorzaak­te een ongeval waarbij een man van 87 omkwam. “Ik had niet gedronken, ik reed niet te snel, ik had hem gewoon niet gezien. Ik was compleet van slag. Ik had tenslotte een mens vermoord. Zo voelde dat. Ik heb veel tijd en begeleidin­g nodig gehad om dat te verwerken.”

En ze zei er dit bij: “Stel dat ik de dood van iemand jong of van een kind op mijn geweten zou hebben, dan was ik er nu niet meer geweest. Dat denk ik niet, dat weet ik zeker.”

De miserie deed haar twijfelen aan haar eigen kinderwens. “Waarom? Het ergste wat je kunt meemaken, is toch een kind verliezen”, zei ze in een ander interview, in het weekblad Story. “Ik heb er schrik voor, ja. Ik denk niet dat ik echt onvoorwaar­delijk van het moederscha­p zou kunnen genieten. Ik zou een heel onrustige moeder zijn. Misschien is het gewoon mijn lot niet.”

Toch begon ze eraan, met haar toenmalige vriend Bo. Lio kwam. Maar haar uitspraak, dat ze voelde dat er opnieuw iets zwaars op haar kop zou vallen, blijkt nu jammerlijk profetisch.

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? Linda Mertens. “Het ergste wat je kunt meemaken, is toch een kind verliezen”, zei ze eerder in een interview.
FOTO ISOPIX Linda Mertens. “Het ergste wat je kunt meemaken, is toch een kind verliezen”, zei ze eerder in een interview.
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium